Do Prahy se Domingo vrátí po necelém roce a půl, kdy se publiku také ve Stavovském divadle představil jako dirigent Dona Giovanniho Václava Kašlíka. "Těším se, že se tentokrát vrátím do Prahy u příležitosti výročí Mozartových narozenin. Nemůžu se dočkat, že budu dirigovat výběr Mozartových nejlepších skladeb v podání brilantních sólistů - vítězů Operalie a českých pěvců," uvedl Domingo.

Umělec, který má na kontě mimo jiné dirigování v newyorské Metropolitní opeře, za svůj život nastudoval přes stovku oper a ztvárnil téměř 150 rolí. Díky spolupráci Národního divadla se spolkem Domingo-Mozart-Prague se daří tuto osobnost prezentovat i v Praze. "Hostování maestra Dominga na koncertu Mozartovy narozeniny v pozici dirigenta vnímáme jako obrovskou čest. Věříme, že v tento jedinečný večer s dlouholetou tradicí divákům zprostředkujeme nezapomenutelný zážitek a že mozartovská tradice Stavovského divadla tak bude velkolepě oslavena," sdělila ředitelka Opery ND Silvia Hroncová.

Ve Stavovském divadle zazní na oslavu výročí Mozartových narozenin árie a dueta z mozartovského repertoáru v podání čtyř sólistů. Rumunská sopranistka Zahariová zvítězila v soutěži Operalia v roce 2017. Vítězem Operalie je i italský basbaryton Simone Alberghini, který v roce 1993 debutoval v Teatro Regio v Turíně a od té doby se objevil na jevištích mnoha významných operních domů. Čeští diváci si ho pamatují jako Dona Giovanniho, když v loňském roce vystoupil pod taktovkou Dominga ve Stavovském divadle. Vedle zahraničních účinkujících se představí dva mladí čeští úspěšní sólisté - mezzosopranistka Štěpánka Pučálková a tenorista Petr Nekoranec.

Výroční koncert se uskuteční ve Stavovském divadle, kde Mozart 20. ledna 1787 dirigoval svou operu Figarova svatba. Přestože ji ve Vídni diváci neocenili, pražské publikum bylo nadšené. Mozart byl tak dojatý velkým úspěchem, že se rozhodl pro Prahu složit operu Don Giovanni. Premiéru v témže roce opět dirigoval sám. Stavovské divadlo je jediným dodnes existujícím divadlem, kde Mozart působil. Další premiéra Mozartovy opery La clemenza di Tito se odehrála roku 1791 na počest korunovace císaře Leopolda II. českým králem. Opera však nedosáhla úspěchu předchozích.

Klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos Mozart se narodil 27. ledna 1756 v Salcburku a zemřel 5. prosince 1791 ve Vídni. Národní divadlo připomíná koncertem výročí jeho narození každoročně.