"Severské země vnímáme jako pokrokové a liberální státy, v nichž se otevřeně diskutuje o všem a kde cenzura neexistuje. Neplatilo to však vždy. V minulosti se na Severu tabuizovala celá řada oblastí lidského života od sexuality přes diskriminaci původního obyvatelstva po 'nevhodná' témata v knížkách pro děti," uvedla Jitka Jindřišková ze Skandinávského domu.

Tématu šikany, schizofrenie a složitého rodičovství se věnuje drsný islandský příběh s názvem Děti. Kromě tématu je film pozoruhodný i tím, že herci při natáčení neměli k dispozici klasický scénář a dialogy vznikaly přímo před filmovou kamerou. Odlehčenější pohled na tabu nabídne projekce slavného erotického snímku Sensuela z roku 1973. Ten se stal prvním filmem v historii, kterému finský státní úřad pro filmovou kontrolu stanovil hranici přístupnosti 18 let. V době svého vzniku byl promítnut jen v několika málo vybraných kinech a helsinské premiéry se dočkal dokonce až roku 2001. Příběh vztahu padlé laponské dívky a německého vojáka uvedou v pražském kině Evald 31. října.

Během festivalu se letos uskuteční dvě spisovatelské besedy. Švédská spisovatelka Pernilla Stalfeltová, autorka knihy O smrti smrťoucí, bude diskutovat o tabu v dětské literatuře s českou autorkou Petrou Soukupovou 25. října v pražském Cafe Elektric. O týden později 1. listopadu ve vzducholodi Gulliver v Centru současného umění DOX vystoupí finský spisovatel a držitel prestižního ocenění Finlandia Jussi Valtonen, který v románu Oni nevědí, co činí ukazuje odvrácenou stranu moderní společnosti. Debatovat bude s českou spisovatelkou Markétou Baňkovou, autorkou knih Straka v říši entropie a Maličkost. Další informace o festivalu se nacházejí na http://bit.ly/ds-2018-praha.