"Iniciativy jako je Den nepřečtených knih nebo právě Velký knižní čtvrtek, které mají za cíl upozornit na knihy a podpořit zájem lidí o čtení, jsou v dnešní době nesmírně důležité a potřebné. Nabídce titulů v rámci Velkého knižního čtvrtku navíc obvykle dominují jeden až dva populární tituly, jež mohou čtenáře ve finále nalákat a přivést k dalším knihám, které by bez této akce jinak mohly ujít jejich pozornosti," uvedl Dušan Murčo z internetového knihkupectví Martinus.cz.

Na akci se mimo jiné poprvé představí válečný reportér a zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó. V knize Za oponou války přibližuje své osobní zážitky. Čtvrtý díl série humoristických románů o "poslední aristokratce" nabídne v knize Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček. Vojenský historik Milan Jenčík v publikaci Zdivočelé Sudety přináší nejen popis bouřlivého roku 1938, ale nově se dívá i na související poválečné dozvuky. Publikace Vzduch je naše moře, jejímiž autory jsou Václav Šorel, Michael Kocián a Petr Kolmann, mapuje komiksovou formou osudy lidí, kteří se zasloužili o rozvoj letectví.

Světovou literaturu bude například reprezentovat román Tíživá láska od spisovatelky píšící pod pseudonymem Elena Ferrante, autorky bestselleru Geniální přítelkyně, nebo rodinné drama Tiché lži s podtitulem Na každý slib jednou dojde britské spisovatelky Sarah Pinboroughové. Knihu K otevřenému nebi její autor Antonio Iturbe pojal jako literární poctu pionýrům letectví Jeanu Mermozovi a Henrimu Guillaumetovi a autorovi Malého prince Antoinu de Saint-Exupérymu. Psychiatr a romanopisec Irvin D. Yalom napsal paměti s názvem Stávám se sám sebou. Putování lidským tělem od hlavy až k patě přináší výpravná obrazová encyklopedie Profesor Astrokocour: křížem krážem lidským tělem, jejímiž autory jsou britský popularizátor přírodních věd Dominic Walliman a výtvarník Ben Newman.