Sága Star Wars zasáhla miliony fanoušků po celém světě. Jedná se o jeden z nejúspěšnějších příběhů všech dob, jehož sláva a popularita přesáhla filmová studia a kina. "Díky velkému projekčnímu plátnu a velkému filharmonickému orchestru budou diváci naprosto vtaženi do děje a budou moci prožít zničení Hvězdy smrti naprosto na vlastní kůži," uvedla mluvčí pořádající agentury JVS Group Květa Havelková.

První natočený díl Star Wars: A New Hope natočil režisér George Lucas v roce 1977 a získal za něj sedm Oscarů. Filmoví fanoušci v poprvé viděli Dartha Vadera, Luka Skywalkera, Hana Sola, princeznu Leiu, ale i roboty R2-D2 nebo C-3PO.

Kromě přelomu v oblasti trikových efektů a celkové výpravy filmu hraje nepřehlédnutelnou roli v snímku samozřejmě hudba. Za tu získal skladatel Williams cenu Oscar, Zlatý Globus, cenu Bafta i Grammy. "Myslím, že neexistuje žádná slavnější filmová melodie, než právě ta ústřední k filmu Star Wars, která poprvé zazněla ve filmu Nová naděje. V podání kompletního filharmonického orchestru půjde o skvělý zážitek," doplnila Havelková. Dodala, že show bude zajištěna nejmodernějším zvukovým aparátem.

"Od prvních melodii až po poslední notu z pera Williamse se jedná o naprosto přelomové dílo, které změnilo vnímání filmové hudby," sdělil za Disney Channel, jenž vlastní práva na film, Grant Watmuff.

V roce 2005 Williamsovu hudbu k filmu Star Wars: Nová naděje označil Americký filmový institut za nejlepší americkou filmovou hudbu všech dob.

Filmové projekce za doprovodu symfoniků mohli zájemci v České republice vidět několikrát. Například letos v lednu se v Obecním domě uskutečnil koncert ke 100. výročí vzniku Československa s projekcí snímku Obchod na korze. První československý oscarový film z roku 1965 doprovodil Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod vedením Petera Vrábela živou hudbou Zdeňka Lišky. Mimořádným projektem byl také 26. a 27. září živý hudební doprovod Pražských symfoniků k projekci českého velkofilmu Svatý Václav z roku 1930.

Loni v prosinci se uskutečnilo promítání filmu Anděl Páně 2 v Kongresovém centru Praha. K projekci zazněla hudba Ondřeje Gregora Brzobohatého v provedení Bohemian Symphony Orchestra Prague pod vedením dirigenta Martina Šandy a chlapeckého sboru Boni Pueri.

V pražské O2 areně za doprovodu hudby v podání členů symfonického orchestru, sboru a sólistů uvedli Piráty z Karibiku a všechny tři díly Pána Prstenů, o které byl velký zájem. Druhou část filmové trilogie Pán prstenů: Dvě věže s hudbou, kterou složil Howard Shore, loni v O2 areně navštívilo 8000 diváků. Plzeňská filharmonie, která promítání doprovodila, má s podobnými filmovými projekty zkušenosti. "Velké filmové koncerty hrajeme již osmou sezonu. V zahraničí jsme byli velmi úspěšní s projekty Piráti z Karibiku, Titanic nebo Harry Potter," uvedla ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

S velkým zájmem se v roce 2016 uskutečnilo promítání filmu Miloše Formana Amadeus za synchronizovaného hudebního doprovodu Pražské komorní filharmonie a sboru Canti di Praga. Pořadatelé v Kongresovém centru Praha přidali vzhledem k velkému zájmu druhé představení. Ve Smetanově síni Obecního domu předtím uskutečnili promítání filmové klasiky Psycho režiséra Alfreda Hitchcocka za doprovodu šedesátičlenného Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK.