Maják v podobě dvoupodlažní montované stavby bude až do zahájení festivalu místem pro vyřizování akreditací. Od 25. října se budou akreditace pro veřejnost vydávat v Horáckém divadle, které nabídne dva z osmi promítacích sálů festivalu. V jeho nové zkušebně se uskuteční i Inspirační fórum asi s 80 českými i zahraničními osobnostmi. V době konání festivalu bude Maják vyhrazený profesionálním filmařům, producentům a distributorům, kterých do Jihlavy přijede asi tisícovka.

O účast Kotíkové na festivalu měli pořadatelé dlouho zájem. "Těší nás, že se podařilo domluvit, že přijede do Jihlavy jako porotkyně v roce, kdy Československo slaví 100 let, protože si odkazu jejího pradědečka nesmírně vážíme," řekl Hovorka. Zdůraznil, že Kotíkovou do místa v porotě předurčuje i její odbornost historičky umění a znalkyně současného výtvarného umění.

Sekce Česká radost každoročně představuje novinky z domácí tvorby. Letos bude soutěžit 13 snímků, z nichž 12 bude mít světovou premiér. Mezi nimi i film Hovory s TGM režiséra Jakuba Červenky, který je dokumentární inscenací rozhovorů prezidenta se spisovatelem Karlem Čapkem. "Osobně se těším i na speciální projekt Karla Žaluda, který se jmenuje Uzamčený svět," řekl Hovorka. Žalud ve snímku zachytil život vězňů i zaměstnanců teplické věznice.

Během šesti dní nabídne festival 327 dokumentárních snímků, stovku z nich ve světové premiéře. Festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě a loni jej navštívilo asi 4500 akreditovaných diváků.