Snímek Jan Palach měl premiéru letos 21. srpna na výročí srpnové okupace z roku 1968. Na rozdíl od trilogie Agnieszky Hollandové Hořící keř, jejíž děj začíná okamžikem studentova sebeupálení, Sedláčkův film sleduje poslední rok a půl Palachova života. Ukazuje, jak se změnila atmosféra v tehdejším Československu, jakým vývojem prošlo jeho vnímání společnosti a snaží se ukázat, co ho vedlo k jeho činu. Diváka celým filmem s relativně dlouhou stopáží 120 minut více či méně důrazné náznaky připravují na to, co se nakonec stane.

Všechny důvody, které Palacha k jeho bezprecedentnímu činu vedly, se divák nedozví. Důležitá ale podle Sedláčka je Palachova věta, která ve filmu zazní. "Nepatřím nikomu. Vůbec nevíme, za kým jdeme, jenom ho hledáme. Nepatří nám. To je jeho nejvyšší hodnota. Patří nám všem svým činem. Ale on sám nepatří nikomu," řekl režisér novinářům před premiérou.

Velký prostor ve filmu má postava Palachovy matky, kterou hraje Zuzana Bydžovská. Jeho přítelkyni, o kterou se Palach stará po obrně, hrála Denisa Barešová. Autorkou scénáře je Eva Kantůrková, producentem je Viktor Schwarcz (Cineart TV Prague), koproducenty jsou Česká televize, Up & Up production , Arina SK, Rozhlas a televízia Slovenska.