"Rozpolcený génius vypráví neznámý příběh Leonarda Bernsteina, který je považován nejen za vynikajícího dirigenta, tvůrce West Side Story, ale i charizmatického televizního moderátora. Tento důvěrný dokument ukazuje Bernsteinovy výkyvy a pády, jeho často marné hledání uznání i jeho částečně tragický život. Bernsteinovy děti Jamie, Nina a Alexandr nám, kromě mnoha dalších svědků, umožňují unikátním způsobem nahlédnout na rozporuplnou osobnost tohoto génia," zdůvodnila výběr odborná mezinárodní porota složená ze zástupců Německa, Česka, Estonska, Walesu a Rakouska.

Vítězný snímek mohli diváci programu ČT art zhlédnout bezprostředně po skončení slavnostního ceremoniálu k zakončení festivalu. V průběhu následujícího roku nabídne ČT i další z oceněných filmů.

V kategorii Český křišťál - Dokumenty o hudbě, tanci a divadle vyhrál netradiční kanadský hudební dokument Snění o židovských Vánocích, jenž vypráví o skupině židovských skladatelů. V kategorii Český křišťál - Performing Arts zahrnující hudební a taneční pořady včetně záznamů koncertů zvítězilo cenami ověnčené taneční divadlo Zděšení, vycházející z životní zkušenosti herce Jonathona Younga.

Na slavnostním večeru bylo uděleno několik dalších cen. Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 si odnesl německý snímek Hudba a moc, jenž zkoumá různé pohledy na politické aspekty hudby. Cenu České televize získal německý záznam baletního představení na motivy života jednoho z nejvýznamnějších tanečníků začátku 20. století Nižinský - Balet Johna Neumeiera.

"Vysoká úroveň snímků, ale i bohatý doprovodný program, který do hlediště i okolí Nové scény Národního divadla přilákal tisíce diváků, ukazuje, jak důležitou roli festival hraje ve zvyšování zájmu o televizní hudbu, tanec a divadlo," uvedl ředitel festivalu Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Mezinárodní festival Zlatá Praha se koná od roku 1964. Patří tak k nejstarším televizním festivalům na světě.