Na panelu je natištěný snímek v životní velikosti, na kterém stojí celý v černém a s nožem v ruce člen IS známý jako džihádista John. Vedle něj klečí na kolenou v oranžové vězeňské kombinéze jeho oběť. Obličej oběti byl vykrojen, aby dírou mohl návštěvník prostrčit svůj obličej a nechat se přitom případně vyfotit. Kontroverzní dílo je součástí festivalu Gogbot a nese název "Fantomová bolest", což je bolest vztažená k chirurgicky nebo traumaticky odstraněné části těla.

Britský terorista arabského původu Mohammed Emwazi, známý spíše jako "džihádista John" zavraždil v roce 2014 americké novináře Stevena Sotloffa a Jamese Foleyho, humanitární pracovníky z USA a Británie Petera Kassiga, Davida Hainese a Alana Henninga a japonského novináře Kendžiho Gota. Videa vražd šokovala lidi po celém světě. Emwazi byl zabit v roce 2015 při britsko-americkém zásahu dronem v syrském městě Rakka, někdejší baště IS.

Autorkou výtvarné instalace je 22letá Anne Bothmerová, podle níž "nákladní vozy najíždějící do lidí, bombové útoky a střelba" způsobily v Evropě obrovskou vlnu "iracionálních reakcí". "Jako diváci těchto útoků je nechceme zažít, chceme ale být zúčastnění," uvedla Bothmerová s tím, že vyjádření po útocích většinou posilují ve společnosti pocit, že kolektivní obětí jsou občané Evropy.

"Ve skutečnosti ale bylo (při teroristických útocích) fyzicky přítomno jen málo lidí, většina Evropy je sledovala prostřednictvím videí a fotek," pokračovala Bothmerová. Doplnila, že tímto provokativním způsobem spojuje traumatické události s naší vlastní "hyper-realitou", což může návštěvníka přimět, aby svůj postoj přehodnotil."Můžete se opravdu považovat za oběť, když jste nebyli přítomni při útoku?," uzavřela.

Hned po zahájení výstavy nizozemští politici z různých stran začali požadovat okamžité odstranění výtvarné instalace. Arjan Brouwer z Demokratické platformy Enschede uvedl, že o to požádal starostu. "Fotografie genocidy na tuto akci nepatří a bezdůvodně naše obyvatele a děti konfrontuje s terorismem, lidským utrpením a traumatickými zážitky, které si prožili v zemi, ze které uprchli".

Bothmerová uvedla, že si za svým dílem stojí, byť reakcím rozumí. Dodala, že většina návštěvníků reagovala kladně.

Starosta ani organizátoři festivalu se zatím k záležitosti nevyjádřili.