"V roce 1994 jsme nevědomky předpověděli něco, co teď nabylo docela konkrétní podoby. Ten film je současnější dnes, než byl tenkrát," říká Svěrák. Před dnešní projekcí popisoval, jaké to je uvádět ve Velkém sále Thermalu film znovu po 20 letech a navíc v opravené podobě. "Je to, jako když ho vytáhnete z hrobu, oživíte ho, dáte mu transfuzi krve, obléknete ho do nových šatů, propleskáte ho po tváři a řeknete mu: Jdi," řekl. Podařilo se mu diváky v téměř zaplněném sále přimět k tomu, aby se společně několikrát hluboce nadechli a vydechli a pomyslně tak vdechli jeho filmu nový život, který vypráví o lidské energii.

Akumulátor 1 vypráví příběh unaveného Oldy ztvárněného Petrem Formanem, který se díky anketě objeví v televizi a jeho obraz, který žije ve světě za televizní obrazovkou, zahájí paralelní existenci. Z Oldy vysává energii, kdykoli se on uvelebí před televizním přijímačem. Film byl mimo jiné efektní parodií na hollywoodské trháky. Oldův nerovný souboj s ohlupující televizní mašinerií je jedním z nejnápaditějších příběhů o útěku z pasti, kterou si člověk sám sestrojil.

Akumulátor 1 stál ve své době neuvěřitelných 60 milionů korun, což produkci umožňovalo nevídanou velkorysost. K dispozici byly i dva supermoderní americké počítače, které běžně řídily rakety s plochou dráhou letu, ale filmařům měly pomoci s triky. Vyráběly se obrovské modely, zreguloval se Mumlavský vodopád, aby voda tekla na povel, a na celou noc se zastavil provoz na Nuselském mostě, vypočítává Svěrák, co všechno šlo pro film udělat v divokých 90. letech s tím, že dnes by mu produkce podobné nápady rozmluvila; vyléčil ho prý ale také hned následující film, nízkorozpočtová, avšak dnes také kultovní Jízda.

Akumulátor 1 byl digitálně upraven díky Českým centrům, která jej zařadila mezi filmy na vývoz při příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Přispěla i Česká televize, bez partnerů by podle Svěráka digitalizace nebyla možná. Statisícové náklady obrazového a zvukového faceliftu filmu jinak nese producent, což je důvod, proč bylo remasterováno jen málo českých a československých filmů, doplnil.