Ježek ve filmu Heidegger in Auschwitz podle porotců důsledně rozvíjí tradice strukturálního filmu. Lyrika všednodennosti se mísí s děsem holocaustu. Vznikl originální způsob, jak se postavit k nezachytitelnému mementu moderních dějin.

Řezníček v dokumentárním filmu Příběh třetí lidské pochodně na osudu Evžena Plocka z roku 1969, zobrazuje souvislosti, které mění stereotypní vnímání pražského jara 1968, a podněcuje k nové reflexi událostí s ním spojených.

Janičík v krátkometrážním snímku Ústí s pomocí klasických kamerových triků a s citem pro barevnou škálu i strukturu tvarů portrétuje ústecký kraj coby krásné i smutné místo. Přesvědčuje diváky, že i dnes lze natáčet jen s použitím kamery a filmového pásu.

Do užších nominací se letos dostal také hraný snímek Marty Novákové 8 hlav šílenství, který zaujal Samozvance osobitým spojením krušného osudu ruské básnířky a novinářky Anny Barkovové s ironií a nadhledem. Svět podle Daliborka od Víta Klusáka zase podle nich obsahuje cenné pasáže dotýkající se velmi intenzivně stavu naší dnešní společnosti. Středometrážní film Bo Hai režiséra Dužana Duonga zase s vypravěčskou lehkostí moderním filmovým jazykem nahlíží soužití Vietnamců a Čechů i mezigenerační vztahy uvnitř vietnamské komunity.

Program hudebně-literárního večera nabídl také vystoupení Evy Turnové za doprovodu Tomáše Hradila, Michala Matzenauera, Josefa Čečila a Josefa Janíčka za doprovodu Alžběty Trojanové, Michaely Nerudové a Hany Skopcové. V následné diskusi Samozvanci na příkladu Karla Vachka ukázali na nebezpečí perzekuce za kritické názory.

Cena Andreje "Nikolaje" Stankoviče navazuje na tradici Cen samozvanců, které po tři roky uděloval básník a kritik Andrej Stankovič mimořádnému, avšak mainstreamovými filmovými médii přehlíženému počinu v kinematografii. Cenu od něho získal například režisér Jan Němec. Po jeho úmrtí v červenci 2001 se na podzim roku 2002 skupina Samozvanců rozhodla na protest proti bulvarizaci českého kulturního prostředí v tradici pokračovat. Skupinu Samozvanci aktuálně tvoří John Bok, Petr Fischer, Martin Fišer, Jiří Forejt, Michael Hauser, Vladimír Hendrich, Tomáš Stejskal a Petr Šafařík.