Autory jihlavské znělky jsou vždy výrazné filmové osobnosti. V minulosti to byl islandský hudební skladatel a filmový režisér Jóhann Jóhannsson, americký režisér Godfrey Reggio nebo legenda české nové vlny Jan Němec. "Letošní znělka bude poprvé veřejně představena 2. července na 53. ročníku karlovarského filmového festivalu," řekl Hovorka. Podrobnosti k její podobě ani spolupráci s režisérskou legendou uvádět nechtěl.

Jean-Luc Godard svůj nový film představil v dubnu na festivalu v Cannes. Nezískal hlavní cenu, přesto mu porota udělila poprvé v historii zvláštní Zlatou palmu, ocenila tak jeho novátorství v kinematografii. Snímek bývá označován za dokumetární esej o úzkosti a válce.

Tématem, kterým letos bude jihlavský festival promlouvat, je paměť. Podle Hovorky je s dokumentem bytostně spjata. Paměť prezentovaná starými předměty tvoří základ grafické podoby, kterou letošnímu ročníku znovu vtiskl grafik Juraj Horváth. S festivalem spolupracuje už 17 let, řekl Hovorka.

Festival letos výrazně rozšíří program pro děti, který bude v budově Oblastní Galerie Vysočiny. "Bude plná divadel, koncertů, bude tam sférické kino i workshopy. Vše pro děti od pěti do 15 let," řekl Hovorka. Smyslem je vychovat si nové návštěvníky festivalu a umožnit dospělým jít do kina mezi tím, co děti zabaví třeba výtvarné dílny.

Jihlavský festival je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě. Každoročně promítne přes 300 dokumentů.