Festival už v úterý začal prologem, který v Plzni obstaralo jedno ze šesti plánovaných představení Divadla bratří Formanů Deadtown z prostředí Divokého západu a zájezd do Prahy na představení Záhada hlavolamu v Divadle Minor. Alfa dnes přehlídku slavnostně zahajuje svou motorkářskou muzikálovou pohádkou Tři siláci na silnici. Na dnešním programu jsou kromě dalšího představení Divadla bratří Formanů také například Malá čarodějnice od Divadla Polárka z Brna, inscenace Tisíc tuctů v podání KALD DAMU na motivy Jacka Londona nebo pásmo klasických pohádek V jednom lese v jednom domku Divadla Vozichet z Jablonce nad Nisou.

V dalších dnech si mohou diváci vybrat podívanou s klasickými loutkovými hrdiny, jako je doktor Faust, Pinocchio či Spejbl. V nabídce jsou i představení s méně tradičním námětem, jako je třeba stavba Stalinova pomníku nebo příběh o pohřebákovi. Přehlídka potrvá do 17. června.

Skupova Plzeň je nejen nejstarším profesionálním divadelním festivalem v Česku, ale také největším setkáním profesionálních loutkářů v zemi. Jezdí na ni kolem 500 umělců spojených s loutkovým divadlem z ČR i zahraničí.