Davis získal za soundtrack k filmu Matrix prestižní cenu BMI a také nominaci na cenu Mezinárodní asociace kritiků filmové hudby (IFMCA). "Don Davis napsal pro Matrix doslova revoluční soundtrack, který mají čeští fanoušci poprvé možnost slyšet kompletně v živém provedení," uvedl Bojčev.

Úspěch filmu Matrix i jeho dvou pokračování je podle kritiků spojený mimo jiné právě s originální kompozicí Davise. "Dáváme si velmi záležet na kvalitě zvuku tak, aby si fanoušci koncert skutečně užili. Chceme, aby získali daleko víc než pouhou projekci filmu na obřím plátně. U projektu Matrix Live hraje nejdůležitější roli právě hudba," dodal za organizátory Bojčev.

Součástí projektu bude kromě koncertu panelová diskuse se skladatelem, který se s fanoušky podělí nejen o zajímavosti ze zákulisí natáčení Matrixu a jeho pokračování Matrix Reloaded a Matrix Revolutions.

Americký skladatel, dirigent a tvůrce filmové hudby Donald Romain Davis se narodil 4. února 1957 v kalifornském Anaheimu. Složil hudbu rovněž pro snímky Jurský park 3 či Past, jeho melodie se objevují rovněž v seriálech Star Trek: Nová generace nebo Strážce moře.

Film Matrix natočili sourozenci Wachowští. Hlavním hrdinou je programátor Thomas Anderson, který žije druhý život jako hacker Neo. Série podivných událostí ho přivede z falešné reality do skutečného zničeného světa, kde lidstvo vede válku s inteligentními stroji, které samo vytvořilo. Neo zjistí, že je součástí Matrixu, rozsáhlého počítačového systému, na který jsou připojeni lidé žijící virtuální život. Tito lidé, jejichž mozek je napojen do Matrixu, si neuvědomují, že nežijí skutečný život a že je jim pouštěna do mozku virtuální realita. Jsou takto nevědomky využíváni stroji s umělou inteligencí, které chovají lidstvo jen pro energii z lidských těl, díky níž fungují.