Největší pozornosti se těší hostování slavných zahraničních orchestrů v čele s Královským orchestrem Concertgebouw Amsterdam pod vedením šéfdirigenta Daniela Gattiho nebo Budapešťským festivalovým orchestrem. Středobodem programu obou koncertů jsou symfonie Gustava Mahlera. "Mahleriáni vědí, že amsterdamský orchestr patřil k průkopníkům v objevování této poměrně dlouho opomíjené osobnosti, jež se dnes již bez předsudků řadí k největším symfonikům vůbec," připomněl ředitel festivalu Roman Bělor.

Velký zájem je také o koncert věnovaný oslavám 100. výročí narození Leonarda Bernsteina. Na Pražském jaru tento americký dirigent prožil své první i poslední evropské vystoupení. Českou filharmonii bude při této příležitosti řídit americký dirigent Keith Lockhart. Diváckým tahákem je i koncert pod taktovkou hvězdy poučené interpretace staré hudby, Johna Eliota Gardinera, který přijede se svými Monteverdi Choir a English Baroque Soloists.

Novým partnerem festivalu Pražské jaro se pro letošní ročník stala společnost Mastercard. Výše poskytnuté částky nebyla zveřejněna. Na přibližně osmdesátimilionovém rozpočetu festivalu Pražské jaro se veřejná podpora zejména od ministerstva kultury a hlavního města Prahy podílí 40 procenty, dalších 40 procent dostává festival od sponzorů, zbylých 20 procent tvoří příjmy z prodeje vstupenek a podpora od mecenášů sdružených v klubu Přátel Pražského jara.

Zahájení internetového předprodeje vstupenek na 73. ročník festivalu Pražské jaro loni v prosinci tradičně provázel velký zájem příznivců klasické hudby. Ze 39.000 vstupenek jich za prvních pět hodin bylo prodáno či rezervováno přibližně 10.000. Na loňský ročník bylo k dispozici přes 35.000 vstupenek, prodáno jich bylo 94 procent. Zcela vyprodáno bylo 37 koncertů. Tržby z prodeje vstupenek dosáhly 25,2 milionu Kč, předloni to bylo 21,5 milionu Kč.

Letošní ročník hudební soutěže Pražské jaro, která se koná v rámci mezinárodního festivalu, přivítá v oborech lesní roh a violoncello 118 mladých hudebníků z 27 zemí. Rozhodl o tom poslech zaslaných nahrávek ve výběrovém kole. Finále violoncellistů se uskuteční v Rudolfinu 13. května, finále hornistů na stejném místě o den později. Laureáti převezmou ceny 15. května v Brožíkově síni pražské Staroměstské radnice.