"V Olomouci přišlo přes tisíc lidí, dvakrát se muselo promítání opakovat, takže kolem toho byla velká sláva. Další den to bylo ve Vsetíně a od té doby jsem tak dvakrát týdně zván, abych jel někam na promítání. Takže myslím, že film je docela úspěšný," řekl ČTK Štreit.

Výstava Světlo víry se koná u příležitosti 25. výročí vzniku samostatné České republiky. Sestává ze čtyř desítek archivních i dosud nepublikovaných prací. Ukázky z cyklů, které se retrospektivně a chronologicky odvíjejí, nesou jen názvy původních destinací jako Olomoucko, Vítkovicko či okolí Ostravy. "Jako celek však vyjadřují všelidské projevy víry a naděje, jež za všech dob a okolností umírají jako poslední," uvedla Vlasta Čiháková Noshiro, kurátorka výstavy.

Vsetínský rodák Štreit zachycoval realisticky obraz vesnice včetně sakrálních témat často kombinovaných se symboly socialismu. Účastnil se nepovolené výstavy neoficiálních výtvarných umělců v roce 1982. Štreit byl v té době sledován Státní bezpečností, vzat do vazby a odsouzen k podmíněnému trestu za údajné hanobení republiky a jejího představitele. Poté mu komunistický systém neumožnil pedagogickou činnost.

Mezi další témata, kterým se věnuje, patří léčení prostaty, práci horníků nebo život bezdomovců a lidí na okraji společnosti. "Posláním umělce je poukazovat na problémy, vyřešit je mají politici," uvedl Štreit, který každé léto organizuje výstavní expozice na hradě Sovinec.

Štreit má za sebou téměř 1300 samostatných výstav a vydal pět desítek fotografických knih. Loni za svoji uměleckou i společenskou činnost obdržel Cenu primátora města Olomouce. V dokumentování vesnického života na severu Moravy pokračují jeho studenti z Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.