V představení se setká historie se současností. Na programu je Otvírání studánek, třetí novodobá rekonstrukce jevištní kantáty Bohuslava Martinů, kterou už v roce 1960 připravil režisér Alfréd Radok s choreografkou Zorou Šemberovou. V kontrastu k historickému kusu uvede Laterna ve stejný večer také nejnovější inscenaci Cube, která původní principy Laterny magiky spojila s novými prostředky: současným tancem a videomappingem.

V neděli budou oslavy pokračovat setkáním na téma Laterny magiky. Zúčastní se ho i vedoucí výzkumného projektu o Laterně magice z Národního filmového archivu Andrea Průchová, vedoucí uměleckého souboru Pavel Knolle či dramaturg a režisér Lukáš Trpišovský. Diskuse se uskuteční ve foyeru Nové scény. Večer se bude hrát Kouzelný cirkus.

V pondělí zájemce čeká návštěva zákulisí a zapovězených míst. Prohlídky začnou v 17:00 a potrvají 40 minut. Diváci si například vyzkouší, jak se cítí tanečníci během představení, když se jim v inscenaci Cube objeví projekce přímo pod nohama.

Laterna Magika označovaná za první multimediální divadlo na světě má na svém kontě 39 premiér, více než stovku zahraničních zájezdů i účast na mezinárodních výstavách Expo v roce 1967 v Montrealu a 1970 v Ósace. Soubor hostoval i v Argentině, Chile, Brazílii, Kanadě a v USA. Představení Kouzelný cirkus je nejhranější inscenací ve střední Evropě; od premiéry v roce 1977 má na kontě na 6400 repríz, z nichž se stovky uskutečnily v 17 zemích.