"Vzdělávací filmový festival AFO vůbec poprvé ve své historii představuje rozsáhlý dětský program s názvem AFO junior. Rozmanité aktivity, u kterých děti od pěti do 16 let rozvinou své kritické a kreativní myšlení, se uskuteční primárně v kině Metropol, v Divadle na cucky nebo v oblíbeném interaktivním muzeu vědy Pevnost poznání," uvedl mluvčí festivalu Ondřej Čížek.

Olomoucké Divadlo na cucky pro děti připravilo například kreativní dílnu o žralocích či program s pedagožkou a autorkou dětských pohádek Andreou Hanáčkovou či pohybovou dílnu s hercem Ondřejem Jiráčkem. V Pevnosti poznání bude připravena interaktivní rozhlasová dílna, svou Déčko zónu zde postaví ČT Déčko. Malí diváci si užijí i program zaměřený na samotné filmy. Organizátoři festivalu v Kině Metropol pro ně zopakují strhující Predátory 3D s dabingem Hynka Čermáka, ale i fascinující film Pidiobři 3D, který BBC pomocí nejmodernějších 3D kamer natáčela pět let.

Do samotné přehlídky festivalu se letos přihlásilo rekordních 4432 dokumentů z celého světa. Je to o 1430 snímků více než loni. Dramaturgové festivalu po dosud nejnáročnější volbě nakonec vybrali 59 dokumentů, které se utkají o hlavní ceny. Snímky budou na festivalu soutěžit ve třech kategoriích - v mezinárodní soutěži, česko-slovenské soutěži a v soutěži krátkých filmů. Zamíří sem i řada osobností. Bude mezi nimi například science rapper Jon Chase, spoluautor knihy Star Wars a věda, nebo vulkanoložka Kayla Iacovinová.

Pořadatelé festivalu již také zveřejnili, že mimořádné ocenění při letošním ročníku získají jedni z nejodvážnějších dokumentaristů a ochránců moří a oceánů moderní doby - česko-americký režisér Steve Lichtag a zástupci renomované organizace Ocean Ark Alliance. "Významnou poctu si od svých kolegů, přátel a fanoušků na festivalu vyslouží také podmořský dokumentarista a ochránce žraloků Rob Stewart, tvůrce přelomového snímku Sharkwater, který tragicky zahynul v roce 2017," uvedli organizátoři festivalu na stránkách www.afo.cz.

Nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů se letos zaměří na závislost v mnoha podobách. Jedním z hlavních témat bude vztah člověka k oceánu. Loni se na festival akreditovalo 5600 diváků. Letos se dosud podle Čížka akreditovalo 1726 diváků, hlavní nápor bude těsně před přehlídkou.