"Na začátku zkoušení jsem bojovala se studem, protože před tak velkou a těžkou rolí cítíte respekt. A i když se těšíte a chcete se uvolnit, tak máte prostě strach. Uvědomujete si, že jste v obležení zkušených a nadaných lidí a nechcete to zkazit," uvedla Staňková.

Pro Hromádku byla podle jeho slov na roli koktavého krále nejzajímavější jeho dvojpólnost - slabost i síla. "Slabost daná drsným dětstvím, odtud koktání i jiné nemoci a taky téměř neexistující sebevědomí. A síla jakási vnitřní, která se v něm někde uvnitř i přesto vše stále vyskytovala - nevzdat to, nezahořknout," uvedl herec, který byl za roli také nominován na Cenu Thálie.

Odborná porota kromě Královy řeči ocenila i herecký výkon Tomáše Šulaje v titulní roli Platonova a Terezu Novotnou jako Annu Petrovnu Vojnicevovou ve stejné inscenaci režiséra Břetislava Rychlíka. "Platonov byl pro mě v podstatě protiúkol a jsem rád, že jsem se s takovou postavou mohl na jevišti potkat," uvedl Šulaj. Pro Novotnou byla role návratem na divadelní prkna po mateřské dovolené. "Učila jsem se zas zkombinovat divadlo s rodinou v plném nasazení. Během zkoušek jsem zkoušela zapomenout na to, co se děje doma a naopak. Moc mi to nešlo, měla jsem v hlavě solidní guláš. Ale jsem za tuto hereckou příležitost moc ráda," uvedla Novotná.

Ceny se udělovaly v noci na dnešek na divadelním plese. Herci samotní tradičně udělují Cenu komediantů. Získaly ji Juliána Kvíčalová a Markéta Šlejmarová za výpravu k pohádce režisérky Zoji Mikotové O Květušce, zahrádce a babici Zimici.

Tradice udělování cen za umělecké počiny sahá ve Slováckém divadle do roku 1995. Předloni se návštěvníkům nejvíce líbilo klasické dílo Aloise Jiráska Vojnarka v režii Igora Stránského. Slováckého Oskara za nejlepší mužskou roli dostal Zdeněk Trčálek, v ženské kategorii u diváků uspěla Pavlína Hejcmanová.