Lidé dnes přicházeli ale i s knihami v originále a šlachovitý střídmý seveřan, který za svými čtenáři do zahraničí vyjíždí jen zřídka, je všem podepisoval i s dedikacemi, česká jména mu předepisoval překladatel.

Podle jednatelky nakladatelství Argo Hany Gellnarové se českých překladů Hoegových knih prodalo přibližně 80.000. Z toho asi 50.000 připadá na Cit slečny Smilly pro sníh, ten česky vyšel opakovaně. Za hranici bestselleru se v ČR považuje 10.000 prodaných výtisků knihy.

Své povolání zdatného vypravěče Hoeg stvrdil na úvod autogramiády, když s vážnou tváří vyprávěl historku ze svého příjezdu do Prahy. Při nákupu zubní pasty jej prý oslovila žena, že je neuvěřitelně podobný jejímu zesnulému synovi, který se také jmenoval Petr. Při následném placení po něm pokladní chtěl několik tisíc korun. "Za pastu?" ptal se spisovatel. "Ta paní řekla: platí můj syn," odpověděl pokladník. Hoeg je podle svých slov dobrý v běhu na sto metrů. "Už najížděla s celým vozíkem do připravené dodávky, chytil jsem jí za zadek... a byla to legrace, jako právě teď tady," zasmál se zkoprnělým posluchačům spisovatel.

Peter Hoeg se narodil v roce 1957 v Kodani. Vystudoval literární vědu a poté se živil mimo jiné jako tanečník, stevard na luxusních jachtách a učitel tělocviku. V roce 1988 debutoval románem Představy o dvacátém století, který získal svému autorovi několik literárních cen. V roce 1990 následovala sbírka povídek Příběhy jedné noci. Roku 1992 dosáhl Hoeg celosvětového úspěchu románem Cit slečny Smilly pro sníh.

Kniha byla přeložena do 34 jazyků a celosvětově se jí prodalo víc než 20 milionů výtisků. Přináší svéráznou hrdinku, odbornici na sníh a ledovce Smillu Jaspersenovou. Ve stejném domě, kde bydlí, jednoho dne spadne ze střechy malý kluk Izaiáš. Místní policie případ uzavře jako nehodu, ale Smilla, která chlapce dobře znala, ví, že by nikdy na střechu sám nevylezl. Rozená Inuitka se dá do pátrání a hledá pravdu o smrti svého kamaráda.

Hoeg v Praze zahajuje festival dánské kultury, který nabídne i filmové projekce, gastronomický pořad, literární salon či poetický večer s básníkem Knudem Steffenem Nielsenem. V úterý večer se Hoeg představí v Uměleckoprůmyslovém muzeu.