Výběrové řízení dnes Kancelář generálního komisaře Expo vyhlásila při vernisáži v Národním technickém muzeu. Jmenuje se Realizované a nerealizované pavilony ČR na Všeobecné světové výstavě Expo. Doplní na 14 dní expozici Architektury, stavitelství a designu, kde jsou modely vítězných pavilonů pro Světové výstavy Expo v Paříži roku 1937 a Bruselu roku 1958.

Ukáže dalších sedm realizovaných i nerealizovaných návrhů pavilonů ze světových výstav Expo 1937 v Paříži, 1939 v New Yorku a 2015 v Milánu. Doplní je návrhy pavilonů, které jako inspiraci pro zájemce o stavbu národního pavilonu na Expo 2020 v Dubaji vytvořili studenti fakulty architektury ČVUT či nerealizované návrhy architekta Jana Kaplického.

Česká republika získala pozemek pro stavbu původního pavilonu už v říjnu 2017, kdy organizátoři Expo schválili koncepci Czech Spring a přidělili jí místo, které se nachází u hlavního vchodu do jedné ze tří zón výstaviště s tématem udržitelnosti. Na ploše téměř 2200 metrů čtverečních může vyrůst budova či budovy s půdorysem až 1500 metrů čtverečních.

Součástí českého pavilonu bude monumentální instalace designového skla společnosti Lasvit, systém S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzduchu s pomocí solární energie a kultivující poušť, rotační expozice, která se bude měnit každé dva týdny, a prostor pro restauraci a jednací sál.

Česká republika si pavilon na šest měsíců pronajme a po Expo vrátí majiteli - nájem bude maximálně 90 milionů korun, uvádí kancelář české účasti. Podobně jako na Expo 2015 v Miláně do celkového rozpočtu na českou účast něj přispěje i soukromý sektor.