Budoucnost tištěné knihy nevidí ani jeden z nich černě. "V některých segmentech asi vyklidí místo e-knize či digitální platformě, což se týká třeba slovníků a učebních textů, ale jinde bude přítomna - zejména v beletrii a dětské literatuře," míní Trávníček. Oba dva způsoby - tištěný i elektronický - si budou hledat způsoby, jak spolu vycházet. Nepůjde o boj, ale o dělení kompetencí, dodal.

"Historie ukazuje, že v určitých oblastech jde vývoj dopředu rychleji a jinými cestami, než bychom očekávali, a jiné, kterým byl předvídán zánik, existují a rozvíjejí se. Nemálo lidí v minulosti předvídalo, že nástup filmu bude znamenat konec divadel. Realita je však jiná. Podobně vnímám i roli tištěné knihy," řekl ředitel Národní knihovny Martin Kocanda. Nositelem informací může být i elektronická kniha, ta tištěná je však zároveň uměleckým dílem, které dokáže působit na různé smysly, míní.

"Podívejte se do Asie. Leckde tam budují vysoce technologickou společnost, ale vedle toho právě tam dnes vychází víc a víc tištěných knih. Proroctví, že s elektronickou knihou zanikne ta tištěná, se nevyplnila," řekl Vopěnka. Tištěná kniha podle něj nyní dokonce posiluje pozice, zatímco elektronická se ustaluje v roli doplňkového segmentu.

Nákup elektronických knih celosvětově klesá. "Je to pouze formát, pro někoho pohodlný, třeba na cesty. Ten, kdo má rád knihu jako třírozměrný artefakt, si tohle asi nenechá vzít," míní Trávníček. Podle Vopěnky e-knihy mohou udržet u čtení část mladší generace, která by jinak kvůli životnímu stylu už nečetla. S vynálezem knihtisku se významem dá podle něj srovnat jen vznik samotného písma a pořizování prvních textů a vznik elektronického nosiče pro zápis písma, respektive informace.

Podle ředitele NK je klíčovým okamžikem v historii bod, kdy člověk pochopil, že informaci je možno zaznamenat a reprodukovat. "Okamžik vzniku písma stojí na počátku vývoje, který se následně posouval od samotného zachycení a reprodukce informace k jejímu šíření. Knihtisk, ale také rozmach internetu, rozvoj digitálních forem, to vše jsou jednotlivé zastávky na této dlouhé cestě," uvedl.