"Dosavadní ročníky navštívilo hodně přes milion diváků, kteří zhlédli 4390 filmů ze 186 zemí. Výrazným osobnostem naší i světové kinematografie bylo rozdáno 41 cen Kristián," uvedl dnes na tiskové konferenci v Praze prezident přehlídky Fero Fenič. Promítat se bude v multikinech CineStar Praha - Anděl a na Černém Mostě i v kině Národního filmového archivu Ponrepo a poprvé i v mobilním kině na Václavském náměstí, kde by se mělo začít promítat již několik dnů před oficiálním zahájením festivalu.

Od loňska jsou uměleckými řediteli přehlídky Anna Kopecká a Michal Hogenauer, kteří přinesli novou koncepci programu. "Změny přispěly k větší čitelnosti a srozumitelnosti výběru filmů. I proto na ně letos navážeme," uvedl Hogenauer. Jednu ze čtyř hlavních sekcí Central Park, v níž se potkávají distribuční předpremiéry, premiéry českých snímků a divácké filmy s filmovými hvězdami pro všechny, vyvažuje sekce Panorama mapující trendy a oceňované snímky z významných světových přehlídek. Vlajkovou lodí programu je soutěžní Nová Evropa s desítkou autorských snímků začínajících filmařů. Protipólem je sekce Masters s novými díly známých filmařů.

"Představíme i tvorbu z asijské, balkánské či skandinávské oblasti, ale také snímky nezávislých autorů z USA. V sekci Queer Now promítneme díla dotýkající se témat identity a orientace. Noční cirkus potěší fanoušky akčních a hororových filmů," dodala Kopecká.

Vzhledem k jubileu nabídne sekce Best of deset nejoblíbenějších filmů uvedených od založení Febiofestu v roce 1993. Budou mezi nimi Lola běží o život Toma Tykwera, Mulholland Drive Davida Lynche či Pianista Romana Polanského.

Čestnou předsedkyní poroty sekce Nová Evropa bude zpěvačka Marta Kubišová. Jejími členy opět 33 filmových fanoušků, kteří udělí vítěznému snímku Grand Prix a odměnu 5000 eur (127.000 korun).

Sekce Masters uvede mezi tuctem titulů například mysteriózní drama Romana Polanského Podle pravdivé události či poslední film iránského režiséra Abbase Kiarostamiho s názvem 24 obrazů. Představí i nejnovější snímek amerického režiséra Terrence Malicka Song to Song s Ryanem Goslingem, Rooney Marou a Michaelem Fassbenderem. Francouzský filmař Arnaud Desplechin v rámci svého profilu uvede režisérskou verzi snímku Ismaelovy přízraky, který loni zahajoval MFF v Cannes.

Novinkou jsou divácké akreditace - třídenní, pětidenní či devítidenní. Držitelé si mohou s předstihem rezervovat vstupenky už od 8. března. Charitativním partnerem festivalu je Nadační fond Kapka naděje; speciální koncert s názvem Karel Svoboda 80 se uskuteční 17. března ve Španělském sále Pražského hradu.