"V nominacích mají největší zastoupení baletní soubory Národního divadla v Praze, Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a Divadla J. K. Tyla v Plzni, šanci uspět má ale i celá řada nezávislých tvůrců," uvedl Dvořák.

O širší nominace, které jsou východiskem pro hlasování čtenářů, se v kategoriích ženský taneční výkon, mužský taneční výkon a choreografie postarali taneční publicisté a odborníci Marcela Benoniová, Lucie Dercsényiová, Lucie Kocourková, Zdeněk Prokeš a Roman Vašek. Do nominací byly zahrnuty výkony a choreografie tuzemských i zahraničních umělců v inscenacích, které měli v Česku premiéru v loňském roce.

Loni si ceny portálu Opera Plus odnesli sólistka baletního souboru Národního divadla Brno Ivona Jeličová, sólista Baletu Národního divadla v Praze Matěj Šust a šéf baletu první české scény choreograf Petr Zuska. Mimořádnou výroční cenu převzal choreograf Zdeněk Prokeš. Do hlasování se v průběhu jednoho měsíce zapojilo na stránkách portálu Opera Plus 8637 čtenářů.

Portál o klasické hudbě, opeře a tanci Opera Plus svoje výroční ceny vyhlásil poprvé před pěti lety, a to pro obor opera a vzápětí pak i pro kategorii balet a jiný tanečně dramatický žánr. Taneční ceny doposud převzali například primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová, choreografové Jan Kodet, Libor Vaculík či Viliam Dočolomanský nebo tanečníci Tereza Podařilová, Alexandre Katsapov, Adam Zvonař a Ondřej Vinklát.