"Jsme jedním z mála festivalů v České republice, které jsou soutěžní a kde výhra něco znamená. Vítězové získávají také dost vysokou finanční odměnu," uvedla Uherová. Cena pro herce a herečku za herecký výkon činí 10.000 korun, za ocenění Komedie diváků a Komedie roku dostane soubor 50.000 korun, Cena Genia smíchu představuje originální plastiku sochařky Kláry Klose a 20.000 korun, Cena za režii 30.000 korun.

Soutěžní část festivalu zahájí hra Hoří, má panenko! podle slavné filmové komedie Miloše Formana v dramatizaci Vladimíra Morávka v podání domácího Východočeského divadla. Městské divadlo Brno přiveze představení Dotkni se vesmíru a pokračuj, pražské Divadlo v Dlouhé inscenaci Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a 3/4. Diváci uvidí rovněž britskou komedii Vincenc v podání Klicperova divadla Hradec Králové, hru Obraz představí Komorní scéna Aréna Ostrava, Švandovo divadlo na Smíchově z Prahy nabídne veselohru Natálie Kocábové Pohřeb až zítra a Městská divadla pražská, Divadlo ABC inscenaci 60’s aneb Šedesátky. Kompletní program je zveřejněn na webu divadla.

Sestavování programu předchází dlouhé období, kdy zástupci divadla navštěvují desítky představení jiných scén. "Každý ročník je vlastně přehledem toho, co se momentálně v Česku hraje a co momentálně i frčí," řekla Uherová. Podle ní je dobrou zprávou, že se do výběru dostalo mnoho českých textů, z nichž většina je současných.

Na závěr festivalu se uděluje osm ocenění. Letošní novinkou je Cena za režii.

Festivalu předchází na Malé scéně i v Městském divadle nesoutěžní prolog se čtyřmi a epilog se stejným počtem představení. Připraven je i doprovodný program s deseti tituly amatérských i profesionálních souborů.