Podle informací serveru tvnoviny.sk herec chtěl vyjet autem z garáže, a když do vozu nastupoval, ztratil vědomí. Jeho manželka okamžitě zavolala záchranku. Na pomoc jí přispěchal kolemjdoucí muž, který za asistence operátora záchranné služby začal umělce oživovat. V oživovaní ho pak vystřídali záchranáři, ale bohužel neúspěšně, uvedl server. Herec dlouhé roky trpěl cukrovkou.

Labuda se narodil 28. října 1944 v obci Hontianske Nemce na jihu Slovenska. Vystudoval divadelní fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Po studiu začal hrát ve Slovenském národním divadle. Často hostoval i v českých divadlech.

Vedle divadla účinkoval v desítkách filmů a televizních inscenací. Čeští diváci ho dobře znají například z filmů Vesničko má středisková nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

"Přiznávám bez mučení, že jsem si nedokázal představit, že bychom se mohli rozdělit," řekl Labuda k 25. výročí rozdělení Československa. "Ale teď je to docela dobré, protože se nemáme na koho vymlouvat. Ani na Čechy, na Prahu, ani na Moskvu a na Rusy, ale odhalili jsme se teď v plné kráse," uvedl v rozhovoru, natočeném televizí Markíza před vánočními svátky. "Když je člověk nucený spoléhat se sám na sebe, tak musí zvládnout i horší věci. Myslím, že pomaličku to zvládáme a zvládneme to ještě lépe, až si přestaneme závidět," dodal na adresu čtvrtstoletí samostatnosti.

Úmrtí populárního herce zasáhlo i řadu osobností slovenské politiky a divadla. Slovenský prezident Andrej Kiska uvedl, že Labuda byl neopakovatelný a nenahraditelný umělec. Měl nejen talent, ale i odvahu. Ozval se vždy, když bylo třeba, uvedl na sociální síti facebook.

Kiska připomněl, že Labuda stál na tribuně i v listopadu 1989. "V době, kdy nebylo vůbec jasné, jak to celé dopadne," dodal prezident.

Premiér Robert Fico přijal zprávu o tom, že "nás opustil další z hereckých velikánů", s velkým zármutkem. "Jeho herecké umění jsme všichni obdivovali v nespočetném množství slovenských filmů i na prknech, která znamenají svět," uvedl Fico. Také on zdůraznil, že Marián Labuda patřil k umělcům, kteří se "nikdy nebáli vyslovit svůj názor i na společenské a politické události a aktivně se podílel na formování svědomí společnosti".

Herec Martin Huba podle serveru SME.sk řekl, že Labuda byl "neobyčejně citlivý člověk a ctil život. "Patří mezi ty vzácné lidi, kteří náš život nesmírně obohatili," poznamenal Huba. Další slovenský herec a také ředitel bratislavského Divadla Aréna Juraj Kukura označil Labudův odchod za velkou ztrátu. "Takových lidí, jako je Marián Labuda, si musíme mimořádně vážit," dodal Kukura.

Herečka Emília Vašáryová řekla, že Labuda byl jejím velkým přítelem a zpráva o jeho úmrtí ji velmi zasáhla. "Ještě před pár dny jsem ho nechala pozdravovat, jeho paní tehdy říkala, že je na tom obstojně. Jeho smrt tedy byla velmi náhlá, je mi to velmi líto, patřil mezi mé nejoblíbenější herce," poznamenala Vašáryová.

"Je to šokující zpráva, stalo se to velmi nenadále. Marián byl mým přítelem, hereckým partnerem a talent, na který se, doufám, nezapomene," připojila se k vyjádřením obdivu i zármutku další ze slovenských hereckých legend Milan Lasica.