"V rámci ankety prestižního Britského filmového institutu (BFI) označilo Barona Prášila osm světoznámých filmových kritiků a kurátorů jako jednu z nejlepších loni vydaných novinek na Blu-ray," uvedla. Podle britského časopisu Home Cinema Choice je "vizuálně jedinečným dílem, které díky detailům odhaleným citlivým restaurováním vypadá lépe než kdy před tím."

"Jeden z nejpopulárnějších filmů slavného československého režiséra Karla Zemana prošel digitální obnovou díky projektu Čistíme svět fantazie, na kterém se podílejí Nadace české bijáky, Muzeum Karla Zemana a Česká televize ve spolupráci s Universal Production Partners (UPP). Projekt je podporován i ministerstvem kultury a Státním fondem kinematografie," upozornila mluvčí Muzea Karla Zemana Kateřina Kuthanová.

V Anglii letos vydané Blu-ray ve 4K rozlišení obsahuje také bonusové materiály: zfilmované uznání redaktora a historika Michaela Brooka nebo eseje o filmu od novináře a kritika Grahama Williamsona. "Na disku diváci navíc najdou i dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman režiséra Tomáše Hodana, ve kterém mimo jiné slavní američtí filmaři Tim Burton a Terry Gilliam prozradili, jak ohromnou inspiraci pro ně Karel Zeman představoval," dodala Kuthanová.

Českou verzi filmu Baron Prášil si zájemci mohou koupit na e-shopu Muzea Karla Zemana, kde je dostupný i originální filmový plakát. K zakoupení či zapůjčení je film v české i anglické verzi na iTunes.

Restaurování dalšího Zemanova kultovního filmu Cesta do pravěku mohou filmoví fanoušci podpořit zasláním libovolné částky na transparentní účet projektu Čistíme svět fantazie 107-5652650247/0100, pomocí portálu Darujme.cz či prostřednictvím SMS v ceně 60 Kč ve tvaru DMS TRV BIJAKY 60 na telefonní číslo 87 777.

Více informací o digitálním restaurování a dalších projektech Nadace české bijáky je na adrese www.bijaky.cz. Podle šéfa nadace Petra Šikoše přijde obnova jednoho snímku zhruba na 1,2 milionu korun.

Dalším subjektem, který pečuje o obnovu významných titulů domácí kinematografie, je Národní filmový archiv. Jeho postupy při digitalizaci však v minulosti provázela kritika kameramanů týkající se výsledků restaurování. Na ministerstvu kultury proto loni vznikla expertní skupina, která má doporučit optimální postup prací.