Osmašedesátiletá Kolářová na zámku v Raduni, který je národní kulturní památkou, pracuje od roku 1979. Do té doby působila v nedalekém Hradci nad Moravicí. V Raduni do té doby byly sklady právě pro hradecký zámek. Koncem sedmdesátých let památkáři rozhodli, že částečně veřejnosti zpřístupní i zámek v Raduni. Kolářová se stala jeho správkyní, později kastelánkou.

"Už několik let přesluhuji. Dohodli jsme se, že už skončím," řekla ČTK. Kolářová stála v posledních letech u obnovy zámku a rozsáhlých investic. "Památka vstala z mrtvých," řekla. Investice do raduňského zámku si v posledních letech vyžádaly přes 70 milionů korun. Jako první byla zrekonstruována oranžerie a část zahrady. Oprava stála 13,5 milionu korun. V letech 2009 a 2011 se za 34 milionů korun opravovala střecha, krovy, komíny a stropy.

V roce 2011 začala rekonstrukce sýpky, ze které za 21 milionů vzniklo moderní návštěvnické centrum. V roce 2014 se revitalizace za čtyři miliony korun dočkala část zámeckého parku. Později se prohlídkové trasy rozrostly i o zpřístupněné zámecké sklepy. Jde o stavebně nejstarší část zámku. Jsou v nich například barokní dveře či zárubně z poloviny 15. století. Investice se pohybovala kolem dvou milionů korun.

Práce ještě nejsou ale u konce. "Připraveny jsou ještě dva velké projekty. Ty už ale čekají na mého nástupce," dodala Kolářová. Oba projekty ale stihne připravit a najít i zhotovitele.

Půjde o obnovu novogotické hradební zdi i s terasami a založení nové růžové zahrady. Celkem si tento projekt vyžádá 13 milionů korun. "V tomto případě je už zhotovitel vybrán, přislíbeny jsou i peníze," řekla kastelánka. Dodala, že u druhého projektu, což bude revitalizace zámeckého rybníku za pět milionů korun, se zhotovitel teprve vybírat bude.

Ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Kroměříži vypsal výběrové řízení na místo správce památkového objektu - kastelána nebo kastelánky státního zámku Raduň v polovině prosince. Uchazeči se mohou hlásit do 22. ledna. Musí mít vysokoškolské vzdělání, ovládat jeden světový jazyk a prokázat tříletou praxi na vedoucí pozici v oblasti kulturního dědictví. Součástí písemné nabídky musí být motivační dopis, strukturovaný profesní životopis, návrh koncepce rozvoje provozu a prezentace státního zámku Raduň.