Ostravské centrum nové hudby festival pořádá co dva roky a ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským. Právě v jeho prostorách a ve Starých koupelnách Provozu Hlubina se připravované opery budou od 24. do 28. června hrát.

"Poslední týden v červnu uvedeme v ostravských divadlech šest operních představení, z toho tři světové premiéry a tři české premiéry oper 20. a 21. století," uvedla Konczyna. Zazní například nikdy neuvedené dílo Aloise Háby, nové opery Rudolfa Komorouse a Daniela Lo a produkce ze zahraničí, opery Johna Cageho, Salvatora Sciarrina a Chayy Czernowinové.

Opera skladatele Daniela Lo A Girl Like Me bude mít v Ostravě světovou premiéru. Komorní opera vznikla letos na základě krátkého příběhu spisovatelky Xixi, jedné z nejznámějších současných čínských autorek. Světovou premiéru bude mít také opera Aloise Háby Přijď království tvé, která se věnuje velké hospodářské krizi a vznikala v letech 1937 až 1942. Dosud nebyla nikdy uvedena. Především pro svou technickou náročnost. Libreto se navíc potýká podle některých názorů s rozdrobenou dramaturgickou strukturou, nepřítomností psychologicky propracovanějších postav a až plakátovou tendenčností.

Všechny opery budou uvedeny v angličtině popřípadě v italštině a doplněny o české titulky. Předprodej vstupenek bude zahájen 1. dubna 2018. Informace zájemci najdou na webových stránkách www.newmusicostrava.cz.