"Neméně očekávanou novinkou bude Saturnin podle stejnojmenné knihy Zdeňka Jirotky. Inscenace bude režisérským debutem herce a moderátora Petra Vacka na nuselské scéně. Zkoušky startují v březnu, premiéra bude 30. května," oznámila dnes ČTK mluvčí divadla Jana Bryndová. Připomněla, že ještě před angažmá ve Studiu Ypsilon, kde je od roku 1988, se Vacek zviditelnil ztvárněním role Milouše v adaptaci Jirotkova Saturnina v pražském Divadle v Řeznické. Objevil se i ve filmu z roku 1994.

Režisér Jan Hřebejk se na Jezerce už pětkrát podepsal pod úspěšné tituly. "V pravdivém příběhu o nejhorší operní zpěvačce na světě se jako božská Florence představí Jitka Sedláčková," podotkl Hřebejk. Předlohou byla americká sopranistka Florence Foster Jenkinsová. Uvěřila vlastní lži a považovala se za talentovanou koloraturní pěvkyni. Byla velice bohatá, vystupovala pro své přátele, ale nikdo jí neřekl, že zpívá falešně. Přesto si krátce před smrtí splnila sen a vyprodala newyorskou Carnegie Hall.

"Chceme, aby se diváci bavili. A styděli se případně pouze za postavy, nikoli za tvůrce," dodal Hřebejk.

V hlavních rolích snímku Božská Florence se v režii Stephena Frearse objevili Meryl Streepová a Hugh Grant. V kinech se promítalo i kostýmní drama Marguerite volně inspirované osudy Jenskinsové. Snímek natočil francouzský režisér Xavier Giannoli v koprodukci s Belgií a Českem. Hru Je úchvatná uvádělo řadu let pražské divadlo Kalich v hlavní roli s Jaroslavou Kretschmerovou.

Pro Petra Vacka bude Saturnin první režisérskou zkušeností. "Je to taková česká klasika. V době nacistické okupace napsal Jirotka 'jen humoristickou' knihu, která je ve skutečnosti oslavou slušnosti, poctivosti a demokratických hodnot. A napsal ji tak geniálně, že si toho čtenář běžně ani nevšimne, baví se a tohle poselství bere jako samozřejmost. Saturnin je proto vždycky aktuální," uvedl k inscenaci.