Barnum, který zemřel v roce 1891 ve věku 81 let, vyrůstal v chudých poměrech. V mládí se těžce protloukal, přesto se však stal legendární osobností americké zábavy. Každá překážka či nezdar byly pro něj odrazovým můstkem v pouti ke hvězdám. Právě díky jeho vizionářství a energii vznikl showbyznys. Sestavil show zaplněnou žongléry, tanečníky, akrobaty, vousatými zpěvačkami, siamskými dvojčaty, trpaslíky či nejsilnějšími a nejvyššími muži, která se navzdory mnohým předsudkům stala celosvětovou senzací. Přispěla k tomu do té doby nevídaná reklamní kampaň; jeho jméno je od té doby synonymem pro pořádně nafouknutou propagaci.

V muzikálu Největší showman se po boku Jackmana představí Michelle Williamsová, Zac Efron, Rebecca Fergusonová i populární americká zpěvačka, tanečnice, herečka a modelka Zendaya. Na muzikálových písních i celém projektu se podíleli tvůrci oscarového snímku La La Land. Na filmovém webu www.imdb.com získal snímek hodnocení 78 procent, na www.csfd.cz má ještě o devět bodů více.

Projekt byl debutem australského režiséra Michaela Graceyho. Příběh zkrášlil fantasy prostředím, magickou atmosférou, populárními písněmi i tancem, diváky vtáhl do světa neuvěřitelné zábavy a oslav 70. let 19. století. Využil spoustu digitálních triků i práci profesionálních artistů a desítek kaskadérů. Barnuma vidí jako pionýra dnešních vizionářů a podnikatelů, kteří změnili způsob sociálního života, jako byl třeba Steve Jobs.

"Barnum byl skutečně první, kdo představil široké veřejnosti showbyznys, a to velice demokratickým způsobem. Protože tehdejší divadlo, koncerty a další umělecká představení byla pořádána pro vyšší sociální třídu. Lidem nabídl jako první masovou zábavu," komentoval to producent Jenno Topping.

Barnumův příběh i osobnost inspirovaly vznik mnoha filmů. V roce 1934 ho ztvárnil Wallace Beery ve filmu The Mighty Barnum, v roce 1967 Burl Ives ve snímku Jule Verne's Rocket to the Moon a v roce 1986 Burt Lancaster v životopisném dramatu Barnum. Na obsazení Hugha Jackmana tvůrci muzikálu přišli poté, co v roce 2009 uváděl oscarový ceremoniál. Právě jeho láska ke všemu, co se třpytí, blýská a týká divadla a muzikálu, jim připomněla samotného Barnuma.