Brdečka byl autorem či spolutvůrcem scénářů úspěšných komedií Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech či Císařův pekař a Pekařův císař. Je mu věnován i celovečerní dokument Miroslava Janka nazvaný Universum Brdečka. Do kin vstoupí 21. prosince a na výstavě se bude promítat.

"Výstava je retrospektivní a interaktivní, rekonstruuje dětství, mládí, život a inspirační zdroje mého otce," řekla na dnešní prohlídce autorka projektu Tereza Brdečková. Návštěvníky zasvětí do světa westernů, které Brdečku uchvátily, a nabídne obrazy jeho přátel z řad malířů Kamila Lhotáka či Adolfa Borna. Představí barrandovské dekorace a kostýmy, připomene slavné filmy, na kterých spolupracoval s Janem Werichem či Jiřím Trnkou, ukáže jeho ilustrace a přípravy k animovaným snímkům. Jeho dobu přiblíží i kostýmní návrhy, filmové plakáty a dobové fotografie mapující společenský život pražské kulturní smetánky.

Podle Brdečkové výstava potěší i děti. Její součástí budou multimediální a interaktivní instalace Trnkova vnuka Matyáše. Uvidí například repliku "saloonu" a přestřelku kovbojů z filmu Limonádový Joe či výjevy z filmu Tajemství hradu v Karpatech. Ti nejmenší budou moci zachránit pejsky před nenasytnou Adélou, v animátorské dílně si vyzkouší práci s takzvanými ploškovými loutkami. V alchymistické dílně ve sklepení ožije záhadná Sirael.

Výstavu spolupořádá nakladatelství Limonádový Joe, za kterým stojí Tereza Brdečková s písničkářem, básníkem a textařem Jiřím Dědečkem. Obklopili se týmem nejužších přátel a sympatizantů. "Adam Hoffmeister je zkušený kurátor a otce měl rád. Matyáš Trnka je moderní multimediální kumštýř, který má na téma nový nezávislý pohled a vystudoval animovaný film," řekla Brdečková. Výkonný producent výstavy Jakub Hora zase organizoval Trnkovy výstavy v Plzni a v Praze.

"Pak je tu třeba ještě Blanka Chocholová a její syn Marek. Oba udržují při životě dílo fotografa Václava Chocholy a jeho přátel, kteří mapovali svět Trnky, Brdečky, Wericha, Hoffmeistera a dalších. Také s jejich fotografiemi se návštěvníci výstavy setkají," dodala Brdečková.