Hlavní dramaturgickou linkou 73. ročníku Pražského jara bude připomínka 100. výročí založení Československé republiky. Mou vlast na zahajovacím koncertu 12. května příštího roku v Obecním domě zahraje Česká filharmonie s Tomášem Netopilem, závěrečný koncert 3. června bude patřit Slovenské filharmonii s novým šéfdirigentem Jamesem Juddem. Festival nabídne 50 koncertů, rezidenčním umělcem bude houslista Julian Rachlin.

"Zahajovací koncert byl vyprodán během deseti minut," uvedl Trojan.

Největší pozornosti se těší hostování slavných zahraničních orchestrů v čele s Královským orchestrem Concertgebouw Amsterdam pod vedením šéfdirigenta Daniele Gattiho nebo Budapešťský festivalový orchestr. Středobodem programu obou koncertů jsou symfonie Gustava Mahlera. "Mahleriáni vědí, že amsterdamský orchestr patřil k průkopníkům v objevování této poměrně dlouho opomíjené osobnosti, jež se dnes již bez předsudků řadí k největším symfonikům vůbec," připomněl ředitel festivalu Roman Bělor.

Velký zájem je také o koncert věnovaný oslavám 100. výročí narození Leonarda Bernsteina. Na Pražském jaru tento americký dirigent prožil své první i poslední evropské vystoupení. Českou filharmonii bude při této příležitosti řídit americký dirigent Keith Lockhart. Diváckým tahákem je i koncert pod taktovkou hvězdy poučené interpretace staré hudby, Sira Johna Eliota Gardinera, který přijíždí se svými Monteverdi Choir a English Baroque Soloists.

Program letošního 72. ročníku Pražského jara nabídl 49 koncertů. V prodeji bylo k dispozici přes 35.000 vstupenek, prodáno jich bylo 94 procent. Zcela vyprodáno bylo 37 koncertů včetně dnešního závěrečného. Tržby z prodeje vstupenek dosáhly 25,2 milionu Kč, loni to bylo 21,5 milionu Kč.