"Proto byla ta výstava udělaná, aby si lidé vzpomněli a řekli si, že to měli doma nebo to má teta na chatě, popřípadě to ještě doma máme. S nadsázkou říkám, že název výstavy není úplně správný, měl by tam být dovětek To ještě doma máme," uvedla Dufková. V mnoha domácnostech se lze stále setkat s letitými fény a vařiči firmy ETA nebo sektorovými obývacími stěnami.

Ve vitrínách muzea si mohou návštěvníci prohlédnout dobové hračky a stolní hry, kamery, kuchyňské roboty nebo nádobí. Vystavené jsou také oděvy ze 70. let, zvětšovací přístroj a vybavení pro vyvolávání filmů a fotografií či dětská leporela.

Některými exponáty přispěli pracovníci muzea a veřejnost. "Nejsou to zase tak cenné předměty, ale těžko bychom je již dnes získávali, třeba obaly od potravin, drogerie, dokonce i výrobky s původním obsahem. Dostali jsme i staré horské sluníčko z 60. let a další věci, které vypadají nepoužitě," uvedla Dufková.

Pro místní budou jistě zajímavé fotografie chrudimských reálií z té doby, hlavně však několik filmů z 60. let z činnosti filmového kroužku Chrudimská kamera z archivu muzea. Veřejně se budou promítat poprvé. "Lidé uvidí třeba vánoční trh z roku 1963, zájezd do Krkonoš podniku Transporta, závody na ploché dráze nebo jak se v Chrudimi vyráběl sýr Niva. Možná už si málokdo vzpomene, že tady byla mlékárna," dodala Dufková. Výstava potrvá do 25. února.