"Uslyšíme z plátna ukrajinštinu, ruštinu, němčinu, angličtinu, huculský dialekt i speciální jazyk suržyk," oznámila Marková ČTK.

Festival zahájí snímek Střemhlav režisérky Maryny Stepanské, inspirovaný jejími zkušenostmi ze současné Ukrajiny. "Chtěla jsem natočit příběh o nás, o generaci, které je dnes 25 až 30 let, o lidech, kteří žijí v Kyjevě a ocitli se ve víru změn," podotkla filmařka, která film v Praze osobně uvede. Snímek uspěl na mezinárodním filmovém festivalu ve Vilniusu a byl zařazen do hlavního soutěžního programu 52. mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Z archivu přináší festival legendární dílo Jurie Illjenka Bílý pták s černým znamením z roku 1971. Líčí osudy tří bratrů, které rozděluje politické přesvědčení a kteří se v průběhu let 1937 a 1947 ocitají ve čtyřech různých státech, aniž opustí rodnou vesnici. Film byl prezentován na mnoha mezinárodních festivalech, na Ukrajině byl ale zakázán a pro režiséra skončilo natáčení dvouletou vynucenou emigrací.

Na programu je i dokument Příbuzní, který líčí příběh jedné ukrajinské rodiny po tzv. Majdanu, tedy revolučních událostech v Kyjevě, a ukazuje na hluboké kořeny rusko-ukrajinského konfliktu. Snímek režiséra Vitalije Manského byl loni uveden na karlovarském festivalu a na dalších přehlídkách. Letos vyhrál hlavní cenu na festivalu Crossing Europe Film v Linci.

Přehlídka potrvá do 1. prosince a všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky. Více informací zájemci naleznou na adrese www.ukrajinafilmfest.cz. Vstupenky je možné zakoupit v jednotlivých kinech v ceně 60 korun.

bor ktp