"Sice začínáme až za rok, ale program už máme hotový. Spouštíme prodej vstupenek a můžu říct, že se příští rok bude dít v Brně něco mimořádného. Pokud byste si sestavili deset nejlepších operních režisérů v Evropě, tak polovina z nich bude v Brně příští rok," řekl Glaser. Podle něj půjde o důstojné vyvrcholení oslav stého výročí vzniku republiky.

Návštěvníci uvidí z operní produkce od Leoše Janáčka Káťu Kabanovou v provedení Národního divadla Brno, Šárku od souboru Opera Diversa, Osud od Národního divadla moravskoslezského, Věc Makropulos od Vlámské opery a Zápisník zmizelého od belgického divadla Muziektheater Transparent. Opera Její pastorkyňa bude k vidění v nastudování umělců z Poznaně a opera z Mrtvého domu přijede s Velšskou národní operou s českým dirigentem Tomášem Hanusem. "Festival zakončíme operou Výlety páně Broučkovy, kterou předvede pražské Národní divadlo," uvedl umělecký šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman.

Vzhledem ke 100 letům ČSR se bude hrát i Smetanova Libuše a dostane se i na současná operní díla. Jsou jimi opery Neznámá a Falstaff ve světové premiéře.

Součástí festivalu je i komorní řada koncertů či recitálů na různých scénách včetně výjimečných, jako je vila Tugendhat, vila Löw-Beer či aula rektorátu Vysokého učení technického. Bude se hrát také na brněnském výstavišti v pavilonu P, kde lidé uslyší Pochod v nový život od Josefa Suka a některá díla Janáčkova.

Aby si lidé připomněli Janáčka ještě více, uvidí výstavu věcí z jeho soukromého života.

Festival se koná jako bienále a loni byl velmi úspěšný. Přišlo zhruba 9000 diváků a festival se stal velkou hudební událostí roku 2016.