"Všichni se vracejí nejen proto, že tady měli úspěch, ale také proto, že se vyvíjejí jako umělci a my chceme mapovat, co dělají, dát jim prostor, aby to tady předvedli," řekl dnes novinářům umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Přehlídku zahájí 1. února 2018 Marsalisův big band, jehož repertoár je tak široký, že se návštěvníci minulých koncertů nemusejí bát opakování. "Program bude určitě jiný než minule, možných programů mají snad desítky," uvedl Spilka.

Mehldau při předchozím vystoupení na JazzFestu koncertoval v triu v Janáčkově divadle, tentokrát dorazí sám, chystá komorní recitál v Besedním domě. Dalším festivalovým navrátilcem je saxofonista Donny McCaslin, který - i pod vlivem angažmá u Davida Bowieho - podlehl kouzlu elektronických efektů.

Izraelec Cohen patří k oblíbencům brněnského publika, spolupracoval také s místní filharmonií. Příští rok přijede s novou, rozšířenou kapelou a s nahrávkou nazvanou 1970, která má popový přesah. Vystoupí 5. dubna v Bobycentru.

Kompletní program přehlídky pořadatelé zveřejní příští rok v lednu. Kromě hlavní jarní části festivalu chtějí znovu přinést i další jazzové akce rozložené ve zbytku roku. Tečku za letošním ročníkem udělá 20. listopadu koncert amerického tria The Bad Plus.