"Festival chce poukázat na zajímavý fenomén: nejen v USA, ale i v Evropě má blues v každé zemi a v každém městě jinou podobu. Bylo to po léta vytvářeno nejen různou mentalitou hudebníků, ale i různými vlivy. Například tím, že v jistých letech byl v Československu, ale i v bývalé Německé demokratické republice zákaz zpívat anglicky, zatímco v Západním Berlíně místní bluesové scéně dominovali afroameričané," uvedla Selingerová.

Program festivalu v Jazz Docku 22. září zahájí německý soubor Florian Kern & Adrian Krug s českým hostem Joem Kučerou. Kern používá v bluesové hudbě i havajskou kytaru. Jeho výrazný hlas je ovlivněný hudebními směry, od folkové hudby přes jazz a soul, až po světskou hudbu. Díky bluesové foukací harmonice Adriana Kruga získávají písně Kerna podle hudebních odborníků další zajímavé variace zvukového spektra.

Akce se zatím obešla bez velkých mezinárodních hvězd, ale Německé publikum mělo v minulosti možnost slyšet Blues Band Luboše Andršta se zpěvačkou Ingrid Arthur, ASPM Jana Spáleného, Jazž-Q Martina Kratochvíla s berlínskou zpěvačkou Simone Reifegersteovou a mnoho dalších interpretů a skupin.