Cílem festivalu je podle organizátorů propagovat a podpořit hudební aktivity policistů. "Myšlenka festivalu je zasvěcena přání, aby se setkali a vzájemně poznali ti, kteří v řadách policie pěstují ušlechtilou kulturní činnost. Osvěžují se duševně po své namáhavé a odpovědné práci. Hudbou obnovují své mravní jistoty, denně ohrožované při policejní službě realitou našeho života," uvedla Zuzana Součková z Policejního prezidia ČR.

Praha hostí Festpol každé dva roky. Od roku 1995 se festivalu zúčastnily stovky hudebníků - policistů nejen z Evropy, ale i ze zámoří. Hudba policejních sborů už v pátek zazněla na zahajovacím koncertu na Staroměstském náměstí a dnes dopoledne Na Valech na Pražském hradě. Záštitu nad akcí převzali ministr vnitra Milan Chovanec, policejní prezident Tomáš Tuhý, pražská primátorka Adriana Krnáčová a starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký.

Hudba Hradní stráže a Policie ČR vznikla v roce 1945. Navázala tak na tradici vojenských, policejních i četnických hudeb z období první československé republiky. Mezi prvořadé povinnosti orchestru patří zajištění hudebního doprovodu při všech státních ceremoniích na Pražském hradě. Hudebně doprovází především průběh státních návštěv prezidentů a čelních představitelů zemí pozvaných prezidentem republiky, a také se účastní spolu s čestnou jednotkou Hradní stráže nástupních audiencí velvyslanců. Účastní se rovněž řady protokolárních i pietních aktů na zámku v Lánech.