"Tak převratné, praktické a přitom elegantní a ženské střihy. Dámská móda z let 1918-1938 dodnes udivuje svou nadčasovostí a půvabem. Vyšla vstříc emancipovaným ženám. Skoncovala s korzety a spodničkami a nastolila éru podprsenek a kombiné," uvedla mluvčí. Délka sukní se podle ní poprvé v historii začala zkracovat až ke kolenům. Proměňovala se také silueta i délka vlasů.

"Na počátku 20. let minulého století byla jednoduchost a hladký styl módy na prvním místě. Do dámského šatníku začínaly pronikat i některé pánské prvky jako kravaty či saka. Nejodvážnější ženy pro sebe objevily kalhoty a kalhotové sukně. Tehdejší modelové a zakázkové domy Podolská, Rosenbaum či Roubíčková jsou dodnes našimi krejčovskými legendami," doplnila autorka výstavy Ludmila Březinová.

Výstava představí nejen jednotlivé modely, ale rovněž dobové časopisy a také způsob, jakým oděvy vznikají v krejčovské dílně. Tedy všechny kroky, které jsou nutné od měření přes konstrukci střihu, nastříhání látky a jednotlivé kroky při šití až po začišťování a žehlení hotového modelu.