Barley je hlavním sólistou aktuální sezony Filharmonie Brno. "S našimi filharmoniky je skvěle sehraný, což ukázal v prosinci v Janáčkově divadle při české premiéře multimediálního koncertu čínského skladatele Tan Duna," uvedla ředitelka filharmonie Marie Kučerová. Hlavním lákadlem nadcházejících koncertů je violoncellistovo podání meditativní hudby skladatele Tavenera, která zazní v druhé polovině večera.

"Tavener patří do okruhu několika skladatelů, které lze označit za skutečné hvězdy současné vážné hudby. Jeho tvorbu ovlivnil přijatý pravoslavný křest, jak je patrné i ve skladbě Pokrov přesvaté Bohorodice, která však nese i silné vlivy indické hudby," uvedl dramaturg Vítězslav Mikeš.

Kromě Tavenerovy hudby zazní ve čtvrtek i v pátek také předehra Hebridy, k níž Mendelssohna inspirovala návštěva Fingalovy jeskyně na skotském ostrově Staffa, šest Šostakovičových písní na verše anglických básníků či Dvorské tance z opery Gloriana, kterou napsal Britten u příležitosti korunovace Alžběty II.

"V první polovině večera se Besední dům představí jako koncertní sál, v druhé pak jako iluze sakrálního prostoru vytvořená pro provedení meditativní duchovní skladby Sira Johna Tavenera," uvedl Mikeš.

Barley jako sólista vystoupil ve více než 50 zemích světa. Koncertoval například s BBC Philharmonic, Královským skotským národním orchestrem, vídeňskými rozhlasovými symfoniky nebo melbournskými a novozélandskými symfoniky. V současnosti spolupracuje s komorním orchestrem City of London Sinfonia. S brněnskou filharmonií bude účinkovat ještě v květnu na violoncellovém koncertě Edwarda Elgara.