První polovinu koncertu vyplnil Čajkovského Houslový koncert D dur, v jehož sólech vystoupil se svým vzácným nástrojem Huberman Stradivarius z roku 1713 světoznámý houslista Bell. Ta samá skladba v Rudolfinu mimo jiné zazněla před několika dny při závěru festivalu Dvořákova Praha. V podání Orchestru Národní akademie Svaté Cecílie a amerického houslisty Gila Shahama byla provedena o něco vášnivěji.

Také dnes si od houslisty posluchači vyžádali po nadšených ovacích vstoje přídavek a Bell se jim odměnil skladbou Vocalise od Rachmaninova. Druhá část večera patřila vrcholné skladbě z Mahlerovy tvorby Písni o zemi, v jejíž sólových partech se představili pěvci Finková a Černoch.

Ministr kultury Daniel Herman na společenské akci po koncertu řekl, že pokládá za velkou čest být ministrem kultury v době, kdy ČF má hvězdné vedení. Je podle něj radostí spolupracovat s lidmi, kteří nejen doma, ale i v zahraničí šíří dobré jméno české kultury.

Dvě nové nahrávky, které vyjdou začátkem října u prestižního britského vydavatelství Decca Classics, podle Hermana dokazují, že si ČF vydobyla i velký mediální svět. První z nich, souborná nahrávka Slovanských tanců, vznikla na koncertech v Rudolfinu. Podle generálního ředitele ČF Davida Marečka je její vydání potvrzením výsadního postavení, které filharmonici u vydavatelství získali.

Druhé CD obsahuje Čajkovského Šestou symfonii a předehru Romeo a Julie s dirigentem Semjonem Byčkovem. Ta je naopak úvodem k projektu souborného vydání Čajkovského symfonií a Byčkov také v této sezoně posílí dirigentský tým ČF. "Pro Českou filharmonii je toto vykročení mimo tradiční český repertoár symbolickým vyjádřením uznání čtyřleté práce Jiřího Bělohlávka na interpretační kvalitě orchestru a přijetím České filharmonie mezi nejlepší světová tělesa současnosti," komentoval Mareček.