Zpravodaj BBC řekl, že Palestinci se považují za národ bez státu a teď mají muzeum bez sbírek. Jde o prázdnou moderní budovu postavenou za 24 milionů dolarů (575 milionů korun). Nízká stavba připomínající vesmírnou stanici nebo skleněného motýla je obložená místním světlým kamenem a je usazená do půvabných zahrad univerzitního města Bir Zajt.

Podle plánů má v muzeu vzniknout výstava mapující osud Palestinců a jejich odchod z domovů po vzniku Izraele. Ve sbírce by se měly objevit rodinné fotografie ze soukromých sbírek.

"Slavíme, že to bylo dokončeno včas. Chtěli jsme dodržet termín, je to pro nás psychologicky velmi důležité, protože chceme ukázat, že jsme schopni dodržet slib. Proto jsme se rozhodli muzeum otevřít už teď a nečekat na úvodní výstavu," řekl ředitel muzea Umar Kattan.

Mezi hosty byl i palestinský vůdce Mahmúd Abbás. "Toto muzeum řekne světu, celému světu, že jsme zde a že zde zůstaneme, abychom vybudovali svůj nezávislý stát. To právo nám nikdo nemůže upřít," řekl.

Podle Kattana bylo muzeum financováno z 95 procent penězi Palestinců. Ačkoli má zatím prázdné sály, má už 40 zaměstnanců. "Výstavní program začne v říjnu. Teď slavíme ukončení stavebních prací a založení zahrad," řekl Kattan.

Podle agentury AFP provázely dokončování stavby spory ve vedení muzea. "Původní ředitel a několik dalších představitelů odstoupilo, měli názorové neshody," řekl zdroj agentuře AFP. O vybudování muzea se začalo poprvé uvažovat roku 1997, v době euforie, která vládal po podepsání dohod z Osla. Podle nich měl v roce 1999 vzniknout nezávislý palestinský stát a skončit izraelsko-palestinský konflikt.

Objekt, k němuž patří pozemek o čtyřech hektarech, vymysleli architekti z Irska a Číny. Chtěli dát muzeu co nejpřirozenější vzhled a vytvořit ekologickou stavbu. Bude existovat také v elektronické podobě, aby mohli dění v muzeu sledovat i Palestinci z Pásma Gazy nebo uprchlíci, kteří žijí mimo Západní břeh Jordánu a Gazu. Pobočky muzea vznikly v Libanonu a Jordánsku a první muzejní výstava vůbec se bude konat právě tam. V Bejrútu bude příští týden zahájena výstava o historii palestinské krajky.