Oba akční hrdinové se ve stejném snímku objevují poprvé v historii. A zatímco mezi sebou válčí, vynořila se nová hrozba v podobě mocichtivého Lexe Luthora. Zodpovědní politici však toto nebezpečí nevidí a soustředí se spíše na to, jak omezit vliv Supermana, který při svých záchranných misích překračuje jimi stanovené zákony. Také Batman zpočátku považuje Superman jen za 'monstrum převlečené za šaška'. Nevraživost mezi hlavními hrdiny se hodí Lutherovi, který hlásá heslo, že 'nejstarší americká lež je ta o tom, že moc může být nevinná'.

Snímek Batman v Superman je plný aktuálních odkazů. Společnost se potýká s terorismem, pokrytečtí politici manipulují s veřejným míněním a Superman dochází k hořkému závěru, že 'v tomhle světě nelze zůstat dobrým'.

Supermana ztvárnil britský herec Henry Cavill, jako Batman se představuje Ben Affleck. Roli záhadné Wonder Woman obsadila Gal Gadotová a padoucha Luthora hraje Jesse Eisenberg. Předpremiéra filmu Batman v Superman vyvolala u fanoušků nadšení. Diváci hodnotili souboj superhrdinů pozitivně, stejně jako výkon herce Afflecka. V loňském roce přitom jeho obsazení do role ochránce pořádku v Gotham City Batmana vzbuzovalo rozpaky. "Batman je v podstatě americká verze Hamleta. Všichni chápeme, že ho herci pojmou různými způsoby," uvedl před časem na webu Entertainment Weekly Affleck.

Předlohou pro film se staly komiksové příběhy, jejichž autory jsou Jerry Siegel, Joe Shuster, Bob Kane a Bill Finger. První komiks s Batmanem vyšel 27. května 1939. Muž v netopýřím kostýmu se poprvé objevil v sešitě Detective Comics číslo 27, je tak o necelý rok mladší než Superman. Pod černou maskou a pláštěm Batmana se skrývá milionář Bruce Wayne, který jako devítiletý přišel při pouliční loupeži o rodiče. Přísahal, že až vyroste, pomstí smrt otce i matky a vymete zločin z rodného města Gotham. Při svém tažení se pohybuje na hranici zákona. Ve filmu Batmana již ztvárnily hvězdy jako Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney a Christian Bale.

Majitel nadpřirozených schopností Superman vystupující v civilním životě jako novinář Clark Kent se narodil na planetě Krypton, odkud ho před nebezpečím na planetu Zemi vyslal jeho otec. Malého Clarka se ujali manželé Kentovi, kteří jej vychovali jako svého syna. V předchozím filmovém příběhu o Supermanovi v režii Bryana Singera hrál hlavní roli Brandon Routh. Za nejslavnějšího představitele létajícího ocelového muže bývá označován Christopher Reeve ve snímcích ze 70. a 80. let.

Rozpočet filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti se podle neoficiálních zdrojů vyšplhal ke 400 milionům dolarů.