Disney uvedla, že dnešní tržby při premiéře filmu v Číně byly nejvyšší ze všech filmů, které se kdy v této zemi uváděly. Do čtvrtka nový díl Hvězdných válek vydělal po světě 1,6 miliardy dolarů a aktuální údaje firma zveřejní v neděli, uvedla agentura Reuters.

Čína rozhodne, zda Síla se probouzí překoná film Jamese Camerona Avatar jako film s nejvyššími tržbami v historii Hollywoodu. Avatar od své premiéry v prosinci 2009 vydělal 2,8 miliardy dolarů a překonal předešlý Cameronův film Titanic.

Film Star Wars: Síla se probouzí před Vánoci překonal rekord v tržbách získaných během jediného dne v Severní Americe. Tržby tamních kin dosáhly 57 milionů dolarů.

Sága Hvězdné války, jejíž první díl se objevil na scéně v roce 1977, není v Číně zdaleka takovým kulturním fenoménem jako jinde. Do čínských kin se filmy této série dostaly až v loni v červnu. Disney ale v zemi spustila mohutnou reklamní kampaň, aby přilákala co nejvíce diváků.

Práva na výrobu filmů o Hvězdných válkách získala společnost Walt Disney v roce 2012 za zhruba čtyři miliardy dolarů. Natáčení sedmého dílu stálo kolem 200 milionů (necelých pět miliard korun) a tvůrce celého projektu George Lucase tentokrát vystřídal v roli režiséra J. J. Abrams.