"Tvorbu studia Bratři v triku považujeme za kulturní bohatství. Podle našeho názoru je v současné době v České republice neprávem opomíjena," uvedly autorky výstavy Jana Sommerová a Maria Axamitová. Návštěvníkům chtějí představit tvorbu a osobnosti spjaté s dílnou prostřednictvím originálních scénářů, výtvarných návrhů, modelů, plakátů a fotografií. Většinu půjčili na výstavu sami autoři nebo jejich dědicové a některé exponáty se dostanou na veřejnost vůbec poprvé.

Výstava bude otevřena do konce letošního roku a lidé se na ni budou moci seznámit také s tématy, žánry a humorem Bratří v triku a budou moci nahlédnout i do jejich tvůrčí dílny.

Vůbec prvním titulem studia byl krátký animovaný snímek Zasadil dědek řepu a před 70 lety ho natočil jeho první šéf Jiří Trnka. Filmy se značkou Bratři v triku získaly stovky cen na mezinárodních festivalech. K úspěchům patří mimo jiné jeden Oscar a několik nominací na tuto cenu. Snímek, který vznikl v šedesátých letech ve studiu pod názvem O místo na slunci, byl dokonce vůbec prvním filmem z Čech, který získal nominaci na Oscara. Jeho autorem byl František Vystrčil a s obdivem se o něm vyjádřil Charlie Chaplin.

Bratři v triku se do povědomí dostali také díky Krtkovi, Fíkovi, Amálce, Rumcajsovi, Křemílkovi, Vochomůrkovi, Machovi, Šebestové, Rákosníčkovi a dalším hrdinům večerníčků.

Nyní studio spadá pod Krátký film Praha, kam spolu s ním patří i Studio loutkového filmu, Studio J.A.Komenského, Studio HaD a Studio Kunc.

ktp mal