"Pro mě je hudba důležitá všeobecně. Nedělám velké rozdíly, jestli se jedná o hudbu barokní, romantickou, středověkou nebo hudbu rockovou. Já jsem vyrůstala v prostředí, kde se poslouchala spíše hudba rocková, hodně šedesátá léta a tak dále. Takže ji mám pod kůží úplně stejně jako hudbu klasickou," řekla dnes ČTK Blažíková,

Absolventka Pražské konzervatoře, která na Pražském jaru vystoupí počtvrté, patří ke stálým hostům souboru Bach Collegium Japan. Spolupracovala s ním mimo jiné na kompletním vydání nahrávek Bachových kantát, rozsáhlém projektu, kterému se soubor věnuje déle než dvacet let. "Je to poprvé, co hrajeme v Praze, a jsem rád, že poznám rodné město Hanky, která je jedním z nejdůležitěších hostujících členů našeho souboru," uvedl na dnešním setkání s novináři Suzuki.

Na koncertu zazní Bachovy kantáty Mein Herze schwimmt im Blut, Alles mit Gott und nichts ohn’ ihn a Jauchzet Gott in allen Landen spolu s jeho Koncertem d moll pro dvoje housle, smyčce a basso continuo a Koncertem c moll pro hoboj, housle, smyčce a basso continuo.

"Dnešní vystoupení je pro mě velmi důležité, protože se poprvé v Česku představím s ansámblem, se kterým vystupuju po celém světě a s nímž jsem natočila množství nahrávek," řekla Blažíková.

Umělkyně studovala ve třídě profesora Jiřího Kotouče. Zaměřuje se převážně na interpretaci renesanční, barokní a středověké hudby a pravidelně spolupracuje s předními českými i světovými orchestry. Vystupovala na mnoha mezinárodních festivalech, jako jsou Oude Muziek Utrecht nebo Arts Festival Hong Kong. K lásce k hudbě ji přivedl nedávno zesnulý Pavel Jurkovič, který byl jejím učitelem na základní škole. "Byl to právě on, kdo mě jako první ukázal krásu středověké a renesanční hudby. Když strávíte dětství hraním a zpíváním skladeb z nejstarších evropských pramenů, tak se ta hudba ve vás uhnízdí a stane se pro vás naprosto přirozenou," řekla Blažíková.