"Souborná výstava o architektuře lázeňských míst celé České republiky je vůbec prvním takovým počinem na Moravě a ve Slezsku. V loňském roce v rámci Roku lázeňské architektury se konaly ve vybraných lázeňských místech pouze dílčí výstavy. Až na jednu výjimku tak vždy byly prezentovány pouze jedny vybrané lázně," uvedla mluvčí lázní.

Priessnitzovy léčebné lázně ve spolupráci s pražským nakladatelstvím poprvé představí soubornou výstavu o architektuře lázeňských míst celé České republiky. "Rozsah výstavy je skutečně famózní, protože se jedná o prezentaci 22 lázeňských míst téměř na sedmdesáti výstavních panelech," uvedl obchodní ředitel lázní Tomáš Rak.

Výstavu mapující vývoj českých lázní s jejich pavilony, kolonádami, krytými promenádami, pitnými halami, fontánami, lázeňskými domy, vilami, ale i divadly, parky a lesoparky doprovodí také informace historiků architektury Pavla Zatloukala a Lubomíra Zemana, kteří jsou rovněž autory publikace Slavné lázně Čech, Moravy a Slezska.

Expozice v Kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní bude otevřena v pátek 15. května, společně se zahájením jesenické lázeňské sezony. Jeho součástí bude například i žehnání pramenů či otevření Priessnitzovy hrobky. Jesenické lázně se specializují na léčení horních a dolních cest dýchacích, potíží krevního oběhu či nervové soustavy. Loni je navštívilo 22.300 klientů.