Karel Zeman natočil v letech 1945-1980 téměř tři desítky titulů. Muzeum, kam od října 2012 přišlo na 100.000 návštěvníků, připomíná jeho technologie a postupy. Některých exponátů se mohou návštěvníci dotknout, rozpohybovat je a na svých fotoaparátech či videokamerách vyzkoušet triky, které používal. Platí to i o rozšířené části expozice, kterou tvoří interaktivní triková scéna.

"Vytváří oblouk mezi Zemanovými klasickými, ručně dělanými triky, a možnostmi digitálních technologií, které se využívají dnes," řekl ČTK ředitel muzea Jakub Matějka. Návštěvníci tak mohou "vstoupit" do jeho příběhů. V ponorce z Vynálezu zkázy, na měsíci z Barona Prášila či mezi dinosaury z Cesty do pravěku natočí záběry, které odešlou na svůj email.

Nová část expozice navazuje na projekt digitálního restaurování Zemanových filmů nazvaný Čistíme svět fantazie. Jeho partneři se právě rozhodli podpořit ho veřejnou sbírkou. Největší částku složila v podobě příspěvku ve výši 800.000 korun Nadace české bijáky.

Filmoví fanoušci mohou přispívat na účet číslo 107-5652650247/0100 nebo formou dárcovské sms v hodnotě 30 Kč ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87 777. Přispět mohou i pravidelně po celý rok zasláním sms na stejné číslo ve tvaru DMS ROK BIJAKY. "Jedna roční DMS pokryje jednu vteřinu restaurování filmu," komentoval to předseda správní rady nadace Petr Šikoš.

Projekt byl zahájen loni na karlovarském festivalu podpisem memoranda mezi Českou televizí, Zemanovým muzeem a Nadací české bijáky. "Digitálním restaurováním chceme zajistit uchování těchto filmů pro další generace a dát jim nový život i tím, že je znovu představíme široké veřejnosti," dodal Matějka. Nyní prochází obnovou Vynález zkázy, následovat budou Baron Prášil a Cesta do pravěku.

Nadace má na kontě tři zrestaurované snímky. Premiéra posledního z nich, protiválečné komedie Ostře sledované vlaky, byla loni na MFF Karlovy Vary. Další finance poskytuje ministerstvo kultury. Zemanovy filmy čeká restaurování v rozlišení 4K, tedy v nejvyšší možné kvalitě. Podílí se na tom společnost UPP, která už obnovila snímky Marketa Lazarová, Hoří, má panenko, Všichni dobří rodáci, ale i tvorbu Jana Švankmajera a dokumenty Jana Špáty.

Světová premiéra restaurované verze Vynálezu zkázy bude opět v Karlových Varech. Připravují se i projekce v Turíně, Miláně, New Yorku a v jednání jsou i další místa.