"Druhý ročník galakoncertu se uskutečnil za účasti hostů zahraničních národních divadel z Polska a Slovenska. Českou republiku reprezentovalo Národní divadlo v Praze a také domácí Národní divadlo moravskoslezské," řekla.

První sólisté Polského národního baletu z Varšavy Yuka Ebiharová a Vladimir Yaroshenko se představili v ukázkách z baletu Don Quijote a Tristan a Isolda. Balet Slovenského národního divadla zastupovali první sólistka Romina Kolodziejová a sólista Artemyj Pyzhov, kteří zatančili část baletu Spící krasavice.

Národní divadlo v Praze na gala reprezentovala první sólistka Miho Ogimotová a sólista Giovanni Rotolo. Předvedli část baletu Bajadéra. Jejich kolegové Marta Drastíková a sólista Ondřej Vinklát zase do Ostravy přivezli ukázku z baletu Romeo a Julie. "Oba mladí tanečníci obdrželi za tyto role Ceny Thálie 2013," řekla mluvčí divadla.

Také složení tanečníků reprezentujících domácí Národní divadlo moravskoslezské bylo zcela mezinárodní. Diváci viděli například předpremiéru tanečního vystoupení Popelka a Princ z baletu Popelka v choreografii Paula Chalmera. Současný repertoár souboru představila sólistka baletu Olga Borisová-Pračiková, která vystoupila ve fragmentech z baletů La Sylphide a Labutí jezero.