První letošní premiérou Lampionu bude Čertovská pohádka. Podle Lohinové se bude po delší době jednat o plně loutkovou inscenaci s vyřezávanými marionetami. Druhou premiérou bude společné představení s činoherním souborem, adaptace Nekonečný příběh. "V současné době v Divadle Lampion hrají a zkouší oba kladenské soubory kvůli dosud nedokončené rekonstrukci historické budovy Městského divadla Kladno. I přes to odehraje Lampion každý měsíc téměř dvě desítky představení pro veřejnost, školky a školy," uvedl umělecký šéf divadla Daniel Přibyl.

Po ukončení rekonstrukce historické budovy kladenské činohry bude prostor opět sloužit jen souboru Divadla Lampion. "Zároveň bude plnit funkci volnočasového centra pro rodiny s dětmi, chystáme pořádání workshopů, zaměřených například na výrobu loutek," dodala Lohinová.

Divadlo vzniklo v rámci velké vlny řízeného zakládání divadel jako pobočka Ústředního loutkového divadla. První premiéry uvedlo 8. ledna 1950, byly jimi inscenace Tonda čaruje a Zlatý motýl v režii Ludvíka Mičánka. V budově na náměstí Starosty Pavla (dříve náměstí Revoluce) sídlí divadlo od roku 1951.

Mezi úspěšné hry patří například Smrt Tintagilova z roku 1969 nebo Děvčátko z rýžových polí z roku 1983. Obě režíroval Karel Brožek, který se v roce 1990 stal ředitelem divadla. Divadlo v roce 2000 uvedlo také hru Václava Havla Zítra to spustíme. V lednu 2006 byl Lampion sloučen do společné organizace s činoherním souborem, ředitelkou společnosti se stala Blanka Bendlová, která jej vede dosud.